Ferry Svan klar för World Trophy 2022 – tog hem segern mot Europas toppatleter


2021-09-14

Ferry Svan plockade hem segern i World Trophy European Qualifier 2021. På andraplats kom tjeckiske Martin Komárek, följt av belgiske Koen Martens på en tredjeplats.
Bild: STIHL TIMBERSPORTS
Ferry Svan plockade hem segern i World Trophy European Qualifier 2021. På andraplats kom tjeckiske Martin Komárek, följt av belgiske Koen Martens på en tredjeplats.

Under söndagen hölls World Trophy European Qualifier i Schweiz, kvaltävlingen där sexton europeiska toppatleter tävlade om sex platser till World Trophy 2022. Svenske atleten Ferry Svan var i toppform och satte både nordiskt och europeiskt rekord – samtidigt som han besegrade europaeliten heat för heat och korades till slutgiltig vinnare och bäst i Europa.

Den 17 juli stod det klart att svenska atleterna Ferry Svan och Emil Hansson blev de som skulle representera Sverige i nästa kvalsteg mot World Trophy 2022, nämligen det europeiska kvalet World Trophy European Qualifier. I söndags var det dags, då sexton av Europas toppatleter slöt upp i Aigle, Schweiz, för att göra upp om sex kvalplatser i det fysiskt krävande Trophy-formatet, där atleterna på snabbast möjliga tid ska genomföra fyra grenar på rad – Stock Saw, Single Buck, Underhand Chop och Standing Block Chop.

Tidskvalet flöt på för både Emil Hansson och Ferry Svan, där Emil Hansson levererade ett personbästa. Därefter tog de tuffa utslagningsduellerna vid.

Ferry Svan slog ut merittunga Michal Dubicki i kvartsfinalen, och tog samtidigt ett nordiskt rekord. Därmed slog han det tidigare nordiska rekordet, av svenske Calle Svadling, med cirka 10 sekunder. I semifinalen mötte Ferry Svan den belgiske atleten Koen Marten, där Ferry snabbt tog ledningen och gick segrande ur duellen. Därefter väntade finalen, mot ingen mindre än Martin Komárek, den tjeckiske toppatleten. Efter ett oerhört jämnt heat stod Ferry Svan som slutlig vinnare, efter att Komárek konstaterades diskvalificerad. Ferry tog dessutom hem det europeiska rekordet med en tid på 1:02.36. Med vinst, nordiskt rekord, europeiskt rekord och en plats till World Trophy 2022 är Ferry nöjd, trots en motig start.

– Dagen började inte bra, jag slarvade och strulade till det i tidskvalet. Därav fick jag en tuff resa genom resterande heat, men jag skärpte till mig och tog mig till final. Jag är jättenöjd med min insats där, trots att det såklart är tråkigt när någon åker på diskvalificering. Mitt mål var att komma topp sex, och att jag säkrade en plats i World Trophy 2022. Så att stå i en final, och dessutom ta hem den, är jag självklart jättenöjd med. Nu ska jag hem, kolla igenom detaljerna och ladda upp inför Individuella VM den 2 oktober, säger Ferry.

Emil Hansson placerade sig på en fjortonde plats, efter att ha gett brittiske atleten Elgan Pugh en jämn, första utslagningsduell – där Emil också satte personbästa med en tid på 1:13.86 minuter. Emil, endast 20 år gammal, var yngst i kvaltävlingen och har under 2021 äntrat PRO-klassen för första gången. Helgens internationella kvalificeringstävling var en bland de första europeiska tävlingarna för Emil, som också placerade sig på en tredjeplats i Nordiska Mästerskapen 2021.

– Första tidskvalet gick bra, sen fick jag lite strul i första utslagningsduellen med grenen Single Buck. Men jag fick en bra tid överlag så jag är ändå nöjd. Det är roligt att komma ut och tävla i Europa, träffa de andra atleterna och få annat motstånd. Det blir jag taggad av. Nu ska jag fortsätta träna, hålla formen och så väntar ett par uppvisningar framöver, säger Emil.


Resultat World Trophy European Qualifier 2021
1. Ferry Svan, Sverige
2. Martin Komárek, Tjeckien
3. Koen Martens, Belgien
4. Elgan Pugh, Storbritannien
5. Michal Dubicki, Polen
6. Pierre Puybaret, Frankrike
7. Redmer Knol, Nederländerna
8. Marcin Darga, Polen
9. Danny Martin, Tyskland
10. Oliver Reinhard, Schweiz
11. Andrea Rossi, Italien
12. Martin Kalina, Tjeckien
13. Guillaume Maure, Frankrike
14. Emil Hansson, Sverige
15. Armin Kugler, Österrike
16. Glen Penlington, Storbritannien


Källa: STIHL


Skriv ut

Mest lästaDasaUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se