MSB skickar två mindre skopande flygplan till skogsbrand i Vimmerby


2020-08-14

Mindre skopande flygplan.
Bild: MSB
Mindre skopande flygplan.

MSB har beviljat en förfrågan från Länsstyrelsen i Kalmar om luftburet stöd att bistå räddningstjänsten vid en skogsbrand i Vimmerby/Katthult med otillgänglig terräng.

– Det är andra gången den här förstärkningsresursen används och vi hoppas att flygplanen är en välkommen resurs för räddningstjänster runt om i landet. Planen utgör ett värdefullt komplement till Sveriges befintliga resurser för skogsbrandsläckning, säger Jakob Wernerman, enhetschef, enheten för nationella insatser och civilskydd, på MSB.

De mindre skopande planen flög direkt från basen i Nyköping på Skavsta flygplats och beräknas kunna ge stöd vid 16-tiden. Räddningstjänsten har påbörjat släckningsarbetet och branden växer fortfarande. 

– Att på det här sättet snabbt sätta in flygande resurser ökar möjligheten att begränsa brandspridningen innan bränderna hinner växa sig utom kontroll. På detta sätt minskar vi risken för att de bränder som uppstår växer till omfattande och svårsläckta skogsbränder, säger Jakob Wernerman.


Extremt hög brandrisk på många platser i södra Sverige

– Det råder just nu extremt hög brandrisk i stora delar av södra Sverige. Håll koll på brandrisken där du befinner dig i vår brandriskapp som finns där appar finns. Tänk till ordentligt innan du ägnar dig åt aktiviteter som kan starta bränder, och var mycket försiktig när du grillar så att du inte startar en skogsbrand, säger Jakob Wernerman.

Du hittar information om eldningsförbud på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats. Även Sveriges Radio P4  informerar om aktuell brandrisk och eldningsförbud. På krisinformation.se finns en karta där du kan se om kommunen du befinner dig i omfattas av eldningsförbud.Källa: MSB


Skriv ut

Mest lästaTommen gramUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se