Nio av tio skogsbränder orsakas av människor


2019-04-25

Johan Litsmark, naturskadespecialist.
Bild: Länsförsäkringar
Johan Litsmark, naturskadespecialist.

Det är fortsatt stor risk för bränder nu när det väldigt torrt i stora delar av landet. Årets första skogsbränder har redan inträffat vilket är ovanligt. 
– Förutom risken att orsaka skogsbrand är det flera hus och byggnader som brinner ner varje år på grund av eldning av gräs och trädgårdsavfall. Nu när det är så torrt är riskerna så stora att det är bättre att avstå och att köra trädgårdsresterna till en återvinningscentral. Det är dessutom klimatsmart då avfallet kan bli biobränsle, säger Johan Litsmark, naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

Så här tidigt på säsongen brukar det mest vara gräsbränder som orsakas av oförsiktig eldning utomhus. Men nu har årets första skogsbränder redan inträffat vilket är ovanligt för att bara vara i april. Eftersom det inte åskat betyder det att det är mänskligt slarv som är orsaken till årets första skogsbränder. 

– Med de risker som finns ska du vara väldigt försiktig med all eldning och det finns inga som helst skäl att elda gammalt gräs, det blir grönt i alla fall. Gnistor kan sprida sig 70-100 meter och tända eld på både marker och byggnader, säger Johan Litsmark.

Blixtnedslag är en vanlig orsak till att det börjar brinna i skogen men enligt forskning från SLU orsakas så många som nio av tio bränder av människor. Det kan vara maskinarbete, lägereldar och grillning, glas som slängts i naturen och slarviga rökare som askar eller slänger fimpar.

– Skogsbolagen tar stort ansvar och ingen av de stora bränderna 2018 orsakades av maskinarbete. En av de bränder som började den här veckan tros bero på lek med smällare, så det kan vara väldigt små gnistor som utvecklas till en besvärlig brand när det inte har regnat på ett tag, säger Johan Litsmark.

För att en skogsbrand ska kunna starta behövs torrt bränsle på marken i form av mossa, kvistar barr och löv. En vecka med uppehållsväder räcker för att få en så låg markfuktighet. Räddningstjänsten släcker de allra flesta skogsbränderna i ett tidigt skede, men om branden hinner växa sig större är det oftast först vid ett väderomslag som den kan kontrolleras och släckas.

– Klimatförändringarna ökar riskerna för många dagars sammanhängande värme och torka, och då ökar även riskerna för fler och större skogsbränder. Räddningstjänsten har stärkt sin beredskap, men som privatperson har du också ett stort ansvar att inte orsaka en brand genom oförsiktighet, säger Johan Litsmark.
Källa: Länsförsäkringar


Skriv ut

Mest lästaMiTTiA

Tommen gramUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se