Nydokumentär undersöker förväntningarna på skogen


2019-02-18

Björn Ferry, klimatengagerad skogsägare som medverkar i filmen.
Bild: Sverker Johansson
Björn Ferry, klimatengagerad skogsägare som medverkar i filmen.

Sverige går i bräschen för att snabbt fasa ut olja och kol, men frågan är hur stor roll de svenska skogarna klarar av att spela. Skogen – räcker den? är namnet på Future Forests nya dokumentärfilm, som handlar om när förväntningar växer snabbare än träd.

Drivmedel, kartong, plaster, kläder, hus och rekreation. I den nya bioekonomin ska skogsråvaran räcka till mer än någonsin. Men i Sverige avverkar vi redan hela den årliga skogstillväxten på den brukade skogsmarken – den skog som inte är skyddad av staten eller av skogsägarnas frivilliga avsättningar.

– Många har stora förhoppningar att skogen ska räcka till allt, medan andra fruktar för att den överexploateras och blir ett grönt alibi för fortsatt hög konsumtion, säger vetenskapsjournalisten Sverker Johansson som producerat filmen.
– Filmen levererar inga enkla svar, men en sak är klar: förväntningarna på skogen har länge växt snabbare än träden.

I filmen intervjuas forskare, skogsbolag, opinionsbildare och skogsägare om hur de ser på skogens, politikens och marknadens roller.

– Eftersom skogsdebatten är så polariserad har det varit viktigt att samla många aktörer i den här filmen, säger Annika Nordin som leder SLU:s program Future Forests.
– Vi har försökt göra den till både en mötespunkt och en utgångspunkt för hur skogen ska kunna räcka till så mycket. Kanske kan den bidra till en öppnare diskussion om hur vi löser utmaningen tillsammans.

I dokumentären medverkar bl.a. den forna skidskytten och klimatengagerade skogsägaren Björn Ferry, Fossilfritt Sveriges Svante Axelsson, trävaruföretaget Setras hållbarhetsdirektör Charlotte Thedéen och Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Filmen ”Skogen – räcker den?” är en del av ett flerårigt samarbete mellan Future Forests och vetenskapsjournalisterna på Bitzer Productions AB, och den sjätte filmen i en dokumentärserie om framtidens skogsutmaningar under taggen #vimåsteprataomskogen.Källa: SLU

Skriv ut

Mest lästa

Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se