100 procent hållbart trä inom JYSK


2020-09-04

”När en stor återförsäljare som JYSK sätter ambitiösa hållbarhetsmål, skapas ringar på vattnet,\
Bild: JYSK
”När en stor återförsäljare som JYSK sätter ambitiösa hållbarhetsmål, skapas ringar på vattnet," säger Søren Grue, chef för hållbarhetsorganisationen FSC Danmark.

Från och med 1 januari 2022 kommer alla nylanserade trävoror på JYSK vara producerat av FSC-certifierat virke. Och i samband med utgången av 2024, ska allt virke som säljs via JYSK uppfylla samma certifiering.

JYSK har varit med i hållbarhetsorganisationen FSC sedan 2006 och har sedan dess kontinuerligt ökat andelen produkter som är producerat av FSC-certifierat trä.

Nu har JYSK beslutat att ta steget fullt ut.

– Det har hela tiden varit JYSKs mål att nå 100 procent, men i linje med vår värdegrund har det varit viktigt att inte meddela ett slutligt datum, förrän vi haft en tydlig plan för hur det ska gå till, säger Peter Andsager, Executive Vice President Purchasing, JYSKs högst ansvarige för inköp. 

– Det har vi nu, och jag är stolt över att vi, från och med årsskiftet 2025 uteslutande kommer använda FSC-certifierat trä i våra produkter.


Höjer ribban
Alla JYSKs leverantörer har informerats om de nya kraven, så att de får en möjlighet att ställa om sina produktioner i tid.

– Vi vill självklart i mål så snart som möjligt, men av respekt för våra samarbeten måste våra leverantörer få en möjlighet att hitta alternativ där det är nödvändigt. Jag vill också understryka att den del av virket som i dag inte är FSC-certifierat, fortfarande kommer från ansvarsfullt skogsbruk. Men kravet på 100 procent FSC höjer ribban ytterligare, då FSC ställer mycket höga krav inom flera områden.


Emballage i fokus
Peter Andsager understryker samtidigt att målet att använda enbart FSC-certifierat virke inte bara gäller produkterna. Även inom emballage arbetar JYSK för att få en större andel FSC-certifierat material.

– Vi ändrar löpande vilken typ av material vi använder. Bland annat genom att byta ut frigolit och andra plasttyper med papp, där det är möjligt. Därför är det viktigt för oss att även inom detta område ställa krav på ökad användning av FSC-cerifierade material, säger Peter Andsager.


Ett viktigt steg
På hållbarhetsorganisationen FSC Danmark är chefen Søren Grue glad att JYSK nu meddelar att de tänker satsa på 100 procent hållbart FSC-certifierat virke.

– När en återförsäljare som JYSK sätter ambitiösa hållbarhetsmål, skapas ringar på vattnet. Det är inte bara en fråga om att ställa krav på underleverantörer och partners, utan även en stark signal till övriga branschen, som förhoppningsvis leder till att höja ribban för hållbarhet. Det är precis den här typen av ambitioner som krävs för att vi tillsammans ska kunna sätta stopp för ett ohållbart användande av världens skogar, säger Søren Grue.


Fakta: FSC
FSC står för Forest Stewardship Council. Det är en ideell organisation som arbetar för mer hållbart skogsbruk runtom i världen.

En FSC-certifiering innebär bland annat att fler träd inte får fällas än att skogen, naturligt kan återskapas. FSC innebär också strikta regler mot användande av bekämpningsmedel och kemikalier för att skydda vattenmiljön, liksom att även övrig flora och fauna tas i beaktan.

En FSC-certifiering försäkrar att de som arbetar med skogsbruk har godtagbara arbetsförhållanden, rättvisa löner och utbildas inom säkerhet.Källa: JYSK


Skriv ut

Mest lästaTommen gramUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se