Arborister – Arbeta multismart


2021-04-09

Multionemaskin med en stubbfräs.
Bild: Multione
Multionemaskin med en stubbfräs.

Utvecklingen av kompaktlastaren började för över 30 år sedan. Dåtidens lantbruksmaskiner var inte kostnadseffektiva och inte heller fullgoda för ett av gårdens tuffaste jobb – utfodring. Med kompaktlastaren kunde arbete som tidigare gjorts för hand ersättas med kompaktlastaren, som orkade morgon som kväll, året om. Midjestyrning och nya redskap hittade snabbt nya kundsegment.

Arboristföretaget Stubbgubben.se använder redskap från Multione.
– Det var timmergripen som fångade mitt intresse. En sån här maskin är perfekt för arborister, säger Patrik Martinsson, ägare av Stubbgubben.

– Den är liten och nätt, har styrka, är smidig och trevlig att arbeta med, säger Niklas Söderman generalagent för Multione.

Snabbt förklarat lyfter maskinen lika mycket som den väger. Med fyrhjulsdrift och diff klarar den grov träng. Driften sker via hydrostat och drivmedlet är diesel eller el.

– Man måste ”uppleva maskinerna”, säger Niklas Söderman.


Italienskt bolag med svensk förankring
Företaget Multione är Italienskt och grundades 1998, Bolaget är baserat i Vicenza, Italien. Men Multione är mer Svenskt än man kan tro. Majoritetsägaren av Italienska Multione finns i Enköping och heter Lifco AB.

Ett stenkast från Enköping ligger Uppsala och den svenska generalagenten till Multione, som leds av Niklas Söderman. Ett flertal återförsäljare finns runt om i landet, där blivande kunder kan se maskinerna. Bolaget växer kontinuerligt och antalet återförsäljare ökar.

Patrik om Multione
– Jag har en sågbil med kranmonterad såg, och när träden hamnar långt in på till exempel tomter så tar vi fram dem med Multionen för att sedan stubbfräsa. Vi har även röjningsaggregat och klipper ner sly, därför kan vi ta hela arbetet kring trädvård. Vi använder high flow-läget som hjälper till när vi kör stubbfräs och rotorslotten, säger Patrik, och fortsätter:

– Maskinen är en 5.3 k men det finns alltid mer att önska till exempel större motor, men den verkar vara starkast på marknaden i sin viktklass. Maskinen ger oss största bredden, och tidigare hyrdes maskiner så vi vet att valet blev bra.

– Vi använder Avants stubbfräs som avverkar på tvären och jag inbillar att jag får bättre sikt, jag har inte testat Muliones som arbetar på längden - men jag testar den gärna. Vi vill att redskap utvecklas med arborister, så det blir optimalt. Man vill ha en komplett och genomtänkt arboristmaskin som står klar för arbete. Till exempel vill vi ha 50 mm kulhållare på redskapen för att kunna flytta runt vår skylift, fortsätter Patrik.
– Utrustningen vi har känns inspirerande och cool - det är inte många firmor i Sverige som kan erbjuda det vi gör.


LM maskin- Dubbelt upp
Arboristföretaget LM maskin har sex anställda och äger två stycken Multioner.

– Vi arbetar från skylift och lastar stockar och ris med Multione. Tidigare har vi haft ett tungt jobb runt hanteringen. Vi fraktar Multionen på BE maskinsläp vilket är smidigt. Vi har precis investerat i en stubbfräs och valet föll på Multiones egna som fräser på längden. Vi tror den ger oss bra sikt och kan arbeta brett över stubben. Vi ser märkbar ökning på jobbförfrågan, nu när hela kundens problem blir löst, säger Magnus Synnergren, LM maskins ägare.


Niklas resonerar
– Det är paketpriset vi är ute efter och inte att vårt märke står på redskapen. Vi försöker hitta leverantörer vi kan stå fast vid, men det finns mycket skräp på marknaden. Olika märken har olika styrkor och kunder har olika tycke och smak. Vi hittar redskap som passar kunden och i viss mån kundanpassas redskapen. Jag skulle säga att vi redan idag kan bygga arboristmaskiner utan begränsningar, men kunden måste veta att vi har den kompetensen, säger Niklas.


Källa: Multione

Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se