Bra jaktresultat på Sveaskogs marker i norra Sverige


2020-12-17

Bild: Malin Grönborg

Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog.
Bild: Sveaskog
Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog.

Höstens älgjakt har gått bra och i norra Sverige börjar de uppsatta avskjutningsmålen uppnås och då återstår ändå en dryg månad av ordinarie jakttid i Västerbotten. I Norrbotten är jakten i princip klar. Det ser ut som att avskjutningsmålen kommer att nås, i de flesta områdena, trots att all rapportering ännu inte kommit in.

– Det här är ett mycket glädjande resultat och vi har jägarna att tacka för väl utfört arbete och vi hoppas att de här resultaten ger effekt på älgbetesskadorna i sinom tid, säger Mikael Lundberg, skogsvårdschef på Sveaskog.

Hösten har varit ovanligt mild och avsaknaden av snö har möjliggjort jakt med hund, mer än en månad längre än ifjol, vilket sannolikt har gjort att fler jägare har hållit ut jakten längre in på säsongen. En annan sak som gjort avtryck på årets jakt är den pågående Corona-pandemin som i år ställt extra stora krav på organisationen av jakten och den efterföljande slakten.

– Det är något som jaktlagen har hanterat på ett föredömligt sätt. Jaktlagen har ansträngt sig för att kunna säkerställa att alla, oavsett ålder eller underliggande sjukdomar ska kunna delta, till exempel genom att förflytta samlingar från kojor ut till skogen, att dela upp efterarbete med fällda älgar inom laget och att sprida ut jaktdagar över hela säsongen, säger Mikael Lundberg.

Sveaskogs uppgift är att ta hand om skogen så att den kan fortsätta växa och fylla en viktig funktion i framtiden. Här är jakten det enskilt viktigaste verktyget för att minska skadorna på ungskog. Jägarna på Sveaskogs marker har en viktig uppgift med att hålla en älgstam i balans.

– Nu börjar snön att falla i stora delar av våra län, vilket i sin tur medför att älgarna börjar vandra. Att lyckas få en balans mellan antalet älgar och mängden foder även i våra värst drabbade områden kan ge stora omedelbara positiva effekter på alla våra övriga ungskogar. Vi vill därför be alla jägare att hålla i och hålla ut, säger Mikael Lundberg.

 

Fakta: Jakttider
I Norrbotten är det olika lång jakttid på älg inom länet, men som längst till slutet av november.  Undantag gäller för områden med jakttidsfönster som finns inom Överkalix, Arvidsjaur/Arjeplog och Boden/Jokkmokks kommuner. I dessa områden finns det även en begränsad jakttid på älg i december och januari månad. I Västerbottens län pågår jakten till 31 januari 2021.Källa: Sveaskog


Skriv ut

Mest lästaDasaUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se