Brist på granfrö hotar – SSP satsar miljonbelopp för säkrad skörd


2019-05-16

Skydd mot grankottrost.
Bild: Svenska Skogsplantor
Skydd mot grankottrost.

Bristen på granfrö i lager är allvarlig. Läget är så akut att tillgången på plantor och frö riskerar att bli begränsad redan nästa vår. Lyckligtvis blommar granen fint i år och Svenska Skogsplantor (SSP) genomför stora insatser för att blommor och kottar inte ska drabbas av angrepp.

Bristen på granfrö har varit ett problem under lång tid, framför allt i Götaland och mellersta Norrland. Nu är det så allvarligt att det riskerar att begränsa tillgången på frö och plantor. Anledningen till granfröbristen beror på flera orsaker.

En av anledningarna till fröbristen är att det krävs rätt väderförhållanden för att granen ska blomma i större omfattning och det sker bara vart sjunde till vart tionde år. De senaste stora granblomningarna skedde under 1989, 1995 och 2006.

– Vi har väntat på en riklig blomning länge nu, säger Finnvid Prescher som är senior rådgivare på Svenska Skogsplantor och som länge arbetat med fröplantagerna.
– Det krävs torrt och varmt väder i veckorna runt midsommar för att ge granen de bästa förutsättningarna att blomma året därpå.

Det andra och svåraste problemet är grankottrosten, en svampsjukdom som infekterar granblommorna på våren och förstör kottens utveckling. Grankottrostens angrepp har blivit allt aggressivare och riskerar att förstöra en stor andel av fröna. I dagsläget finns inga tillåtna bekämpningsåtgärder, och kunskapen är begränsad både vad gäller uppkomst av sjukdomen och skyddsåtgärder.

En tredje anledning är insektsangrepp. Det är sju olika arter som angriper grankottar och fröna, varav två kan bekämpas med biologiska medel.

Motåtgärder
För att råda bot på granfröbristen satsar Svenska Skogsplantor stora belopp i ett antal insatser, framförallt inriktade på att skydda fröna från grankottrost.

– 2018 hade goda vädermässiga förutsättningar. Det vi har sett hittills i vår ser också mycket lovande ut med riklig blomning på flera håll. Vi har därför initierat flera aktiviteter för att säkra fröskörden. Det är unika försök som är oerhört tidskrävande, men vi har inget alternativ, säger Finnvid Prescher.


De insatser som Svenska Skogsplantor nu genomför omfattar bland annat:

  • Isolering av granblommorna med hjälp av påsar över blommorna. Det förväntas ge ett bra skydd mot grankottrostens sporer men kräver i sin tur manuell pollinering. De påsförsedda blommorna har också visat sig vara känsligare för frost, varför helikopter funnits standby med möjlighet att lyfta och låta luften rotera i plantagen om termometern visat minusgrader. 
  • Försök med så kallade antagonistsvampar som angriper och dödar grankottrosten. Dessa blandas i vattenlösning och sprayas på blommorna.
  • Grankottrosten värdväxlar med hägg. Under våren finns svampsporerna på de fallna häggbladen på marken. Som skydd täcks nu marken runt granarna med täckbark.
  • För att få granen att blomma oftare provas extra värme. Det genomförs rent praktisk med hjälp av stora tält om 1400 kubikmeter som reses över plantageträden.

– Vi gör nu vårt yttersta för att säkra upp en god fröskörd i höst och avhjälpa bristsituationen. Samtidigt lär vi oss mer om hur vi skyddar granblommorna mot framtida angrepp, säger Finnvid Prescher.

Förutom nämnda aktiviteter genomför de stora plantageägarna också branschgemensamma insatser. Bland annat finansieras ett forskningsprogram kring hur granen skyddas mot angrepp och hur granen kan stimuleras att blomma oftare.



Källa: Svenska Skogsplantor


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se