Derome ökar kapaciteten med virkestorkar från Valutec


2021-02-09

Bild: Valutec

Det råder högtryck på världens trävarumarknader och tillväxten ser fortsatt stark ut. För att möta de ökande behoven investerar träindustriföretaget Derome 300 miljoner kronor för att öka produktionskapaciteten. Det första steget i investeringsprogrammet utgörs av två virkestorkar från Valutec.

– Den nya torkanläggningen är första steget i ett program där vi på sikt ska öka vår produktion till över 500 000 kubikmeter per år i Derome. Våra kunder och deras verksamheter växer och vi gör nu stora investeringar för att kunna säkra tillgången till virke de kommande åren. Det gynnar kunderna samtidigt som det långsiktigt tryggar jobben för våra medarbetare i Derome, säger Gunnar Jakobsson, vd Derome Timber.

– Det känns kul, spännande och intressant att få vara med på Deromes satsning. Derome är en entusiastisk kund med en offensiv plan för framtiden och jag ser fram emot ett fortsatt bra samarbete, säger Joakim Berglund, säljare Valutec.

Virkestorkarna som Derome investerar i är kanaltorkar av typen FB. De byggs i rostfritt stål och har en årskapacitet på cirka 110 000 m3/tork. De utrustas med tryckramar för minimal deformation av de övre virkeslagren och Valutecs system för värmeåtervinning. I leveransen ingår också styrsystemet Valmatics 4.0.

– Vi har goda erfarenheter av tidigare samarbeten med Valutec. Det vägde förstås in när vi utvärderade och valde torkleverantör säger Per Andersson, utvecklingschef Derome.


Uppgraderar torkstyrning i hela koncernen
I samband med investeringen uppgraderar Derome samtliga styrsystem för virkestorkning till Valmatics 4.0. Totalt handlar det om 21 styrsystem. Valmatics 4.0 är det enda styrsystemet för virkestorkning som kombinerar simulatorteknik med adaptiv styrning och möjliggör optimering av kapacitet, kvalitet och energiförbrukning samtidigt.

Montaget av de nya torkarna och uppgraderingen av styrsystemen påbörjas i höst.

– Det känns hedrande att vi får fortsätta att leverera till Derome. Jag ser det som ett fint kvitto på vårt samarbete och vi ser fram emot att starta projektet, säger Jon Lindberg, försäljningschef Valutec.


Källa: Valutec


Skriv ut

Mest lästaDasaUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se