Estniska Harmet väljer Kerto LVL till svenska husmoduler


2020-12-23

Bild: Metsä Wood

Bild: Metsä Wood

Estniska Harmet är en av norra Europas största tillverkare och leverantör av husmoduler och arbetsplatsbyggnader i trä. När man gör arbetsplatsbodar åt Cramo och moduler åt BoKlok gör man det med Metsä Woods Kerto LVL-produkter som möjliggör snabb, lätt och grön konstruktion.

Harmet grundandes 1992 och har ungefär 800 anställda i fabriker i Estland och Finland. Deras exportandel ligger på mer än 90 procent och går huvudsakligen till de skandinaviska länderna där Cramo och svenska BoKlok är de största kunderna. Harmet använder Metsä Woods Kerto LVL-produkter i många delar av de trämoduler och element de tillverkar, till exempel i golv, bärande väggar och mellanväggar.

– Vi har mycket goda och täta relationer med Metsä Wood. De är alltid beredda att komma med råd och hjälp till externa tillverkare som vi. Det är också till stor hjälp för oss att Metsä Wood skräddarsyr vissa produkter åt oss, t.ex. producerar de stora dimensioner i de längder vi önskar före leverans, säger Ivari Hiiemäe, Pre-Production Manager på Harmet.

BoKlok är ett boendekoncept som utvecklats av Skanska och IKEA som erbjuder prisvärda flerbostads- och radhus med nyckelfärdig leverans till kund. Harmet är en av BoKloks leverantörer av prefabricerade moduler, som levereras komplett med dörrar och fönster, el, VVS och färdigmonterade badrum och kök.

– Byggandet flyttar allt mer bort från byggarbetsplatsen och över till prefabricerad tillverkning. Industriellt tillverkade produkter bidrar till ökad kvalitet och effektivitet. Byggtiden på byggarbetsplatsen kortas och mängden fel minskar, säger Henrik Davidsson, chef för Produkt och Supply Chain på BoKlok

Harmets nyaste och modernaste fabrik i Kumna i Estland producerar mer än 3 600 moduler per år, vilket motsvarar ungefär 130 000 kvadratmeter bostadsyta. Med Kerto LVL-produkter går det åt mindre mängd material, vilket snabbar på tillverkningen av modulerna.

– Längre spännvidder med stabila dimensioner och möjligheten att bygga lättare och mer flexibla konstruktioner är avgörande fördelar sett utifrån ett tillverkningsperspektiv, säger Ivari Hiiemäe.


Källa: Metsä Wood


Skriv ut

Mest lästaDasaUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se