Debatt:

"Förtroende för myndighet påverkas negativt"


2019-10-16

Naturvårdsverket brister i hantering av uppgifter, menar Henrik Tågmark, Vice ordförande och rovdjursansvarig, Jägarnas Riksförbund.
Bild: Naturvårdsverket
Naturvårdsverket brister i hantering av uppgifter, menar Henrik Tågmark, Vice ordförande och rovdjursansvarig, Jägarnas Riksförbund.

Jägarnas Riksförbund reagerar med bestörtning på nyheten att e inhyrd konsult på Naturvårdsverket har haft tillgång till och hanterat känsliga uppgifter som denne inte var anlitad till att göra. Förbundet noterar också att denne person varit en profil inom rovdjursdiskussionen och att han har haft en hög position inom Rovdjursföreningen, något som Naturvårdsverket naturligtvis känt till då samma person arbetat hos myndigheten i många år.


Detta är en debattartikel. Åsikterna som förs fram i texten tillhör skribenten, inte Nordisk Skog.

Detta är ännu ett dråpslag mot det lilla förtroende som finns kvar hos jägarkåren för Naturvårdsverket. Det visar ännu en gång hur tydliga kopplingarna mellan Naturvårdsverket och bevarandeorganisationerna är och att de kopplingarna uppmuntras internt. Vid tidigare tillfällen har personer som arbetat åt myndigheten tvingats frånsäga sig andra förtroendeuppdrag inom jägarkretsar eller lyfts ur projekt hos myndigheten på grund av jävsmisstankar kopplade till deras roll som jägare.

Att någon jävsprövning inte har gjorts i detta fall är anmärkningsvärt. En person med sådana extrema sympatier som denne uppvisat för rovdjurens bevarande och den tydliga kopplingen till en bevarandeorganisation ska självklart inte få arbeta med dessa uppgifter. I den polariserade och allt för ofta hätska debatten som förs kring rovdjuren är det ännu viktigare att sekretessen upprätthålls och att jägarnas integritet värnas.

Jägarnas Riksförbund kräver att Naturvårdsverket agerar kraftfullt och att den berörda konsulten inte ska få möjlighet att arbeta med frågorna vidare. Vidare måste rutiner utvecklas som säkerställer att känsliga uppgifter inte hanteras av personer som kan misstänkas komma missbruka eller sprida dem.



Text: Henrik Tågmark, Vice ordförande och rovdjursansvarig, Jägarnas Riksförbund


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se