Ferry Svan laddar för sitt första världsmästerskap


2019-10-29

Ferry Svan under Nordiska Mästerskapen 2019.
Bild: STIHL Timbersports
Ferry Svan under Nordiska Mästerskapen 2019.

I helgen arrangeras världsmästerskapet i Timbersports i Prag. Då är det första gången som Ferry Svan deltar i det individuella världsmästerskapet och representerar Sverige. Blott 23 år gammal blir han även den yngste svensken någonsin. Sedan han blev nordisk mästare i slutet på augusti har han tränat stenhårt inför mästerskapet.
– Jag har haft riktigt hårda veckor träningsmässigt och nu ska jag börja släppa upp på träningen för en fin form, säger Ferry Svan.

På lördag kliver Ferry upp på tävlingsscenen i VM i Timbersports när mästerskapet avgörs, och det är första gången han deltar i det individuella världsmästerskapet. Mot elva av världens främsta atleter ska han vara med i kampen om världsmästartiteln, men konkurrensen är hård. Stornationer som USA, Australien, Kanada och Nya Zeeland är med i striden om guldet, likaså duktiga atleter från flera andra europeiska länder. Men Ferry har stora chanser att nå långt.

– Det är ett speciellt år i år eftersom det är många nya atleter som kvalificerat sig. Vi är sex stycken som har jämn erfarenhet av VM och det gör att det finns större chanser att gå långt, säger Ferry.

Yngste svenske atleten någonsin
Med årets deltagande blir Ferry den yngste svenske atleten någonsin att kvalificera till ett individuellt världsmästerskap. Och i startfältet under VM är han yngst även där. Den äldste atleten är 45 år gammal och kommer från Schweiz medan den näst yngste är 24-årige Brayden Meyer från Australien.
– Jag tycker det är kul att jag lyckas kvala in så pass tidigt. De andra atleterna har längre erfarenhet men nu har jag möjlighet att se och lära, säger Ferry.

Etta i Europa i grenen Springboard
I individuella VM finns det tre rundor. Samtliga tolv atleter tävlar i den första rundan och sedan kvalificerar sig de åtta bästa till andra rundan och sedan de sex bästa till sista rundan.
– Mitt mål är att nå sista rundan för att få köra Hot Saw, det hade varit en fantastiskt kul. Jag har goda chanser om jag tar min till andra rundan, just nu är jag bäst i Europa i Springboard vilken är en av grenarna i den rundan, säger Ferry.

Datum och tid VM 2019
Fredag 1 november: lag-VM, start klockan 19.00.
Lördag 2 november: individuella VM, start klockan 19.00.

Deltagare individuella VM 2019
1. Shane Jordan, Nya Zeeland
2. Martin Rousal, Tjeckien
3. Ben Cumberland, Kanada
4. Cassidy Sheer, USA
5. Brayden Meyer, Australien
6. Pierre Puybaret, Frankrike
7. Elgan Pugh, Storbritannien
8. Danny Mahr, Tyskland
9. Ferry Svan, Sverige
10. Michal Dubicki, Polen
11. Christophe Geissler, Schweiz
12. Koen Martens, Belgien

Historik världsmästare

ÅrVärdVärldsmästare lagVärldsmästare individuellt
2018Liverpool, StorbritannienAustralienLaurence O’Toole, AUS
2017Lillehammer, NorgeNya ZeelandJason Wynyard, NZL
2016Stuttgart, TysklandAustralienJason Wynyard, NZL
2015Poznan, PolenAustralienJason Wynyard, NZL
2014Innsbruck, ÖsterrikeAustralienJason Wynyard, NZL
2013Stuttgart, TysklandNya ZeelandBrad de Losa, AUS
Fakta Timbersports
  • STIHL Timbersports började i USA 1985 men har sitt ursprung i skogshuggartävlingar på 1800-talet. Timbersports är en professionell tävlingsserie i extremsport med lokala, regionala, nationella och internationella tävlingar samt världsmästerskap. 
  • Sverige arrangerade internationella tävlingen Champions Trophy på Tjolöholms Slott utanför Göteborg i maj 2019. Hösten 2020 arrangeras VM i Göteborg.
  • VM i Timbersports är sista tävlingen för säsongen och korar en världsmästare både individuellt och i lag. I individuella VM tävlar världens tolv främsta atleter och i lag-VM gör 22 landslag upp om världsmästartiteln. 
  • I individuella VM tävlar atleterna i sex grenar; tre med yxa, två med motorsåg och en med såg. Atleterna tävlar i spektakulära grenar som bland annat Springboard där de ska klyva toppen av en stam, två meter över marken. Grenen Hot Saw inkluderar en specialbyggd motorsåg på cirka 62 hästkrafter med en wankelmotor från en jet ski eller snöskoter. 
  • Atleterna prövas på uthållighet, styrka och teknik när de ska hugga och såga sig genom träblock på snabbast möjliga tid.


Källa: STIHL

Skriv ut

Mest lästaMiTTiA

Tommen gramUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se