ICA Fastigheter bygger sin första butik helt i svenskt trä


2019-11-20

Bild: Liljewall arkitekter

När första spadtaget tas till nya ICA Supermarket Lindvallen i Sälenfjällen inleds ICA Fastigheters första byggnation av en ICA-butik helt i svenskt massivträ. Fastigheten har stort hållbarhetsfokus där såväl material som formspråk bygger vidare på traktens lokala byggnadstradition.

– ICA Fastigheter vill vara med och skapa ett mer hållbart samhälle och vi är glada över att kunna bygga vår första butik helt i massivträ. Att bygga av svensk skog är bra för såväl klimatet som för den svenska landsbygden. Trä är ett hållbart och långsiktigt materialval och vi tror att det finns stor potential att bygga mer i trä i våra projekt framöver, säger Lena Boberg, vd ICA Fastigheter.

Virket som används kommer uteslutande från Sverige och regionerna Västerbotten och Norrbotten samt delar av Västernorrland. Det stora gavelmotivet markerar huvudentrén och genom fasadglaset exponeras träkonstruktionen med pelare. Fasaden är klädd med svensk, liggande limträpanel och husets knutar accentueras med stående panel som är målad i Falu Svart.

– ICA Supermarket Lindvallen blir inte bara en fin butik som kunderna kommer uppskatta, det är dessutom en butik som är byggd av den svenska landsbygden och som ligger i miljömässig framkant, säger Lena Boberg. 

Byggnaden ska certifieras i högsta miljöklass. En konceptlösning där butikens högteknologiska kylanläggning är kopplad mot en geoenergilösning kommer säkra att fastigheten får effektiv uppvärmning och kylning med minimal elförbrukning – såväl vinter- som sommartid. Genom att ta tillvara på den solenergi som finns lagrad i berg, jord och grundvatten kommer fastigheten producera värme och kyla som är förnybar.

FAKTA ICA Supermarket Lindvallen
Fastighetsbeteckning:
Västra Sälen 5:3 
Ort:
Sälen, Lindvallen
Yta:
ca 2 100 kvadratmeter (BTA)
Miljöklass:
Miljöbyggnad Guld
Planerad byggstart:
Första spadtag 19 november 2019
Planerad invigning:
vintern 2020/2021
Fastighetsägare: 
ICA Fastigheter AB
Arkitekter: 
Liljewalls arkitekter



Källa: ICA Fastigheter


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se