Insamlad spillning ska visa björnstammens storlek


2019-11-19

Kartan visar platserna där årets inkomna prover har samlats.
Bild: Länsstyrelsen Västerbotten
Kartan visar platserna där årets inkomna prover har samlats.

Västerbottens fjärde insamling av björnspillning är nu avslutad. Nu pågår DNA-analyserna av det inkomna materialet, totalt 1 229 prover som lämnats av 640 personer.

Under perioden 21 augusti till 31 oktober pågick den fjärde stora insamlingen av björnspillning i Västerbotten. Insamlingen genomförs vart femte år.


Stor mängd inkomna prover
Målet var att 1 500 prover skulle samlas in, vilket inte uppnåddes helt.

– Vi är nöjda med 1 229 inkomna prover, trots att vi inte riktigt nått hela vägen. Det är näst bästa resultat bland de fyra gångerna som vi har samlat, säger Michael Schneider, rovdjuransvarig på Länsstyrelsen Västerbotten.

Årets insamlingsresultat ligger något lägre än toppåret 2009, där 1344 spillningsprover lämnades in. Både 2004 (940 prover) och 2014 (993 prover) samlades färre prover.


Många frivilliga insatser
Totalt var det cirka 640 personer som lämnade in prover, men troligen har många fler varit ute i skog och mark och letat björnspillning. 

– Vi vill tacka alla som engagerat sig. Det har varit en utmaning att identifiera björnspillning i många delar av länet där tillgången på blåbär varit dålig. Några riktiga eldsjälar har skickat in upp till 40 prover per person, berättar Michael Schneider.


Till våren får vi veta björnstammens storlek
Nu extraherar och analyserar Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm det DNA som finns i spillningen, sedan följer beräkningen av björnstammens totala storlek. Resultaten från analyserna och beräkningarna väntas vara klara till våren.


Lämna tillbaka provrör
Fler än 11 000 insamlingskit med provrör delades ut inför insamlingsperioden och av dem kom bara 1 229 tillbaka med spillning.  

– Det vore bra om vi kunde få tillbaka även de insamlingskit som inte använts. Nästa år blir det björnspillningsinsamling i Jämtland och Västernorrland och kiten kan göra stor nytta där, säger Michael Schneider.

Insamlingskit kan lämnas till närmaste naturbevakare eller direkt till Länsstyrelsen i Umeå. De kan även lämnas till jaktvårdskretsen, Jägareförbundets kontor i Umeå eller till utlämningsstället där de hämtades.



Källa: Länsstyrelsen västerbotten


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se