Internationellt filmpris till svensk miljöfilm


2020-06-23

Skogsbrukaren Björn Ferry intervjuas i filmen.
Bild: Sverker Johansson/Bitzer
Skogsbrukaren Björn Ferry intervjuas i filmen.

En film om den svenska skogens roll i klimatomställningen har prisats vid den internationella miljöfilmfestivalen Deauville Green Awards i Paris.

“Skogen ­­– räcker den?” tilldelades silver i festivalens filmklass om den globala energiomställningen. Filmen handlar om hur förväntningarna på skogen som klimatlösning växer snabbare än skogen själv.

Filmen visar att Sverige redan använder skogen till max – och det redan innan vi börjat flyga och köra på skog, göra kläder av träfiber och bygga mer trähus. Produktionen prisades med guld vid en internationell filmfestival i Hamburg redan förra året.

– Jag hoppas att ännu ett prestigefyllt pris till filmen ska aktualisera denna viktiga fråga ytterligare. Filmen belyser utmaningen från flera vinklar och det blir tydligt att det inte finns några enkla lösningar, säger Annika Nordin, programchef för Future Forests vid Sveriges lantbruksuniversitet som ligger bakom filmsatsningen.

– Vi har lyckats berätta om de komplexa ekologiska frågorna och tuffa politiska avvägningarna på ett spännande sätt, säger vetenskapsjournalisten Sverker Johansson vid Bitzer Productions AB som producerat filmen. Det som skaver är att de svenska politikerna fortsätter att tala om skogen som lösningen på allt. Nu senast inför utbyggnaden av Preems raffinaderi i Lysekil.

Future Forests är en plattform för tvärvetenskaplig skogsforskning, samverkan och forskningskommunikation vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet) i samarbete med Skogforsk och Umeå universitet.

Filmteamet har jobbat ihop sedan 2017 och har hittills vunnit två guld och fyra silver vid internationella filmfestivaler i Cannes, Hamburg och Paris med sina sju dokumentärer om skogen och människan.


Klicka här för att se filmen ”Skogen – räcker
den?”


Källa: SLU


Skriv ut

Mest lästaTommen gramUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se