Kvalitet i fokus när AB Karl Hedin investerar i sex kammartorkar från Valutec


2021-06-16

Bild: Patrick Degerman

För att öka sin torkkapacitet och samtidigt behålla en hög kvalitetsnivå investerar den privatägda sågverkskoncernen AB Karl Hedin i fyra kammartorkar till sitt sågverk i Säter och två kammartorkar till Krylbo. Investeringen höjer koncernens torkkapacitet med cirka 77 000 kubikmeter.

– Sedan tidigare leveranser har vi goda erfarenheter av att arbeta med Valutec. De erbjuder en genomtänkt torkdesign tillsammans med ett ypperligt styrsystem. Genom att fortsätta med Valutec som vår primära torkleverantör blir totallösningen mest kostnadseffektiv, säger Michael Forsberg, projektansvarig hos AB Karl Hedin.

AB Karl Hedin är en av Sveriges största privatägda sågverkskoncerner med tre sågverk i Bergslagen och två i Estland. 

Koncernens sågverk i Krylbo är Sveriges största producent av klentimmer. Det sortiment man förädlar kallas Krylbokubb och är ett klentimmersortiment i standardlängden 3,05 m. Säters Ångsåg sågar furutimmer av högsta kvalitet. Råvaran är dels grovt talltimmer, Säterblock och Knivfura och produkterna blir högkvalitativa möbel- och panelämnen.

– Vårt samarbete med Hedins sträcker sig lång tillbaka. De är kända för sin kvalitet och sättet de tar vara på råvaran. Det känns kul och hedrande att få vara med på deras fortsatta resa, säger Jon Lindberg, försäljningschef Valutec. 

I och med investeringen ökar man den årliga torkkapaciteten i Krylbo med cirka 36 000 kubikmeter och i Säter med cirka 41 000 kubikmeter. Den ökade kapaciteten säkerställer den höga torkkvalitén även vid en framtida ökning av sågproduktionen.

Virkestorkarna byggs i rostfritt stål och utrustas med tryckramar för att minimera deformationer i det övre virkeslagren. De levereras med Valutecs styrsystem Valmatics 4.0.

För att underlätta handhavandet för torkoperatörerna uppgraderar AB Karl Hedin sina styrsystem till Valmatics 4.0 på tio befintliga kammartorkar i samband med investeringen. Valmatics 4.0 är det enda styrsystemet för virkestorkning som kombinerar simulatorteknik med adaptiv styrning och möjliggör optimering av kapacitet, kvalitet och energiförbrukning samtidigt. 

Montaget av de nya torkarna och uppgraderingen av styrsystemen påbörjas i mars 2022.


Källa: Valutec


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se