Markägare har rätt till ersättning för nekad avverkning i artskyddsfall


2019-08-06

En markägare som inte får avverka på grund av artskyddsförordningen har rätt till ersättning från staten. Det är innebörden av en dom som kom i början av juli från mark- och miljödomstolen där frågan prövats för första gången.

– Domen går emot den linje som staten drivit att inte betala ut ersättning för något som är förbjudet. Det återstår att se om den här domen står sig eller överklagas, men självklart behöver vi nu tillsammans med berörda myndigheter närmare analysera vad den betyder och vilka konsekvenser den kan få, säger Jenny Stendahl, chef för Skogsstyrelsens distrikt Uppsala-Västmanland.

Markägaren anmälde den planerade avverkningen på drygt 17 hektar i Roslagen i östra Uppland men Skogsstyrelsen beslutade under 2017 att säga nej till avverkningen eftersom det finns en känd större spelplats för tjäder i området, en fågelart som är mycket ovanlig i den delen av landet. Skogsstyrelsen hänvisade till artskyddsförordningen som bland annat säger att det är förbjudet att skada eller förstöra vilda djurs och fåglars fortplantningsområden eller viloplatser.

Markägaren överklagade men mark- och miljödomstolen avslog överklagandet i januari 2018. Under hösten samma år valde markägaren att stämma staten på intrångsersättning motsvarande cirka 3,6 miljoner kronor.

Mark- och miljödomstolen vid Nacka tingsrätt skriver i sin dom att markägaren har rätt till en ersättning på 3 392 000 kronor samt rättegångskostnader. Domstolen skriver i sina domskäl att Skogsstyrelsens beslut avsevärt har försvårat den pågående markanvändningen, och att markägaren därför har rätt till ersättning för det intrång som beslutet medför.

Domen går att överklaga till Mark- och miljööverdomstolen. Skogsstyrelsen har ännu inte fattat något beslut om en eventuell överklagan.



Källa: Skogsstyrelsen


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se