Medfinansiering ger snabbare laserskanning av skogen


2019-06-05

Bild: Lantmäteriet

Nu är det klart att skogsnäringen är med och finansierar laserskanningen av den svenska skogen som kommer ge digitala kartor och uppdaterad information om tillståndet i skogarna. Medfinansieringen gör det möjligt att snabba upp processen vilket i leder till mer aktuella data och ökad nytta för skogsägare, näring, myndigheter och andra aktörer.


– Tack vare att skogsnäringen gjort gemensam sak med myndigheterna kan nu alla skogsägare få bättre data om sin skog än någonsin tidigare. Vi är väldigt positiva till det här eftersom det lägger grunden för både effektivare produktion och större miljöhänsyn, säger Liselott Nilsson, projektledare vid Skogsstyrelsen.


Nytta för skogsägare
Det är Bergvik, Billerud Korsnäs, Holmen Skog, Norra Skogsägarna, SCA Skog, Sveaskog, Skogssällskapet och Svenska Kyrkan som på det här sättet medverkar till att svenska skogsägare kommer att få tillgång till yttäckande data över sin skog som möjliggör en effektiv planering och skötsel av skogen.

– För oss är det viktigt att vara med och finansiera detta eftersom våra medlemmar behöver aktuella data över sina skogar. Med tillgång till färska data med jämn kvalitet blir det enklare, lönsammare och roligare att vara skogsägare, säger Nils Broman, Skogschef, Norra Skogsägarna.

Skogen växer och förändras ständigt samtidigt som bränder, granbarkborrar och stormar drabbar skogen. Det finns ett stort behov av att hela tiden ha aktuell och uppdaterad information om skogen. Tack vare medfinansieringen från skogsnäringen ökar takten på laserskanningen med ett till två år, vilket gör att Sveriges skogar nu får full täckning vart sjätte till sjunde år.


Bättre planering
Med hjälp av kartor och data kan skogsägaren se och räkna på volymer, trädhöjder, medeldiametrar och markfuktighet. Med bättre och mer data om skogen kan planering och skötseln bli både effektivare och utföras med högre precision och kvalitet.

Skogsstyrelsen, Lantmäteriet och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har regeringens uppdrag att ta fram skogliga data genom laserskanning. När tillräckligt många sammanhängande områden laserskannats av Lantmäteriet genomförs beräkningar av virkesförråd, grundyta, medelhöjd, medeldiameter och biomassa av SLU. Den första officiella versionen av skogliga grunddata beräknas kunna levereras av Skogsstyrelsen under senare delen av hösten, men redan nu finns det möjlighet att visa Skogsstyrelsens hemsida ladda ner en betaversion över en del av Norrbotten.



Källa: Skogsstyrelsen


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se