MW Group skapar en digital tvilling av Jokkmokk Allmännings skogar


2021-03-04

Christian Rimpi, allmänningsförvaltare, Jokkmokks Allmänning (bilden är ett kollage).
Bild: MW Group
Christian Rimpi, allmänningsförvaltare, Jokkmokks Allmänning (bilden är ett kollage).

Förväntningarna var höga på den nya metoden att med obemannade flygsystem (UAS) och fjärranalys inventera skogar. Nu visar MW Forest Sense tillsammans med Jokkmokks Allmänning att metoden och analyserna levererar enligt plan. Systemet är skalbart och ger ett dataunderlag med omfattande information med många användningsområden. Det handlar om att göra en digital tvilling av skogens träd och mark.

Den höga upplösningen och användningen av olika datakällor är nyckeln som skapar en stor del av mervärdena, och skapar nya användningsområden. Jokkmokk Allmäning har jobbat med laserscanning i över tio år, men med den nya tekniken får de en upplösning på ett helt annat sätt.

Hela Jokkmokks Allmännings markinnehav, på dryga 80 000 hektar, inventeras. Den information som samlas in är mycket detaljerad och kommer att skapa en tydlig bild av hela skogsinnehavet.


Trädvis upplösning förbättrar samråden med rennäringen
– Trädvis upplösning gör att vi redan på kontoret, på ett helt annat sätt än tidigare, kan identifiera olika biotoper, säger Christian Rimpi, allmänningsförvaltare, Jokkmokks Allmänning, och fortsätter:
– Ett exempel som är av stort värde för rennäringen är hänglavsrika områden, ett annat är äldre avvikande träd och död ved som är av betydelse för vårt naturvårdsarbete.  Vi ser stora möjligheter att utveckla detta ännu mer framåt och med ännu större precision och kvalitet skapa ytterligare mervärden. Jag är dessutom helt övertygad om att vi kommer upptäcker nya användningsområden som vi ännu inte ser med dessa nya data.

Metoden ger en bättre bild av markens bärighet och terrängformationer. Med den informationen minskar risken för onödiga skador på mark och vägar. Därigenom skapas en bättre avverkningsplanering som i sin tur kommer förbättra ekonomin för så väl markägare som virkesköpare. På så sätt får även de kännedom om när och hur posterna kan avverkas och en detaljrik bild av själva bestånden.


Höga förväntningar från start
Redan när samarbetet mellan MW Group och Jokkmokks Allmänning drog igång var förväntningarna på resultaten höga. De effektiviseringar som är att vänta gäller inte bara produktionen och ekonomiska värden utan även de effekter metoden och dess analyser har för ekologiska och andra värden. Effekter som värderas mycket högt för en långsiktig och ansvarstagande skogsägare som Jokkmokks Allmänning.

– Vi tycker det är mycket positivt att metoden ser ut att leverera det datamaterial som krävs för att kunna ta ett ännu större ansvar för skogen ur ett ekologiskt och socialt perspektiv, säger Christian.  

Jokkmokks Allmänning bildades den 27 november år 1886. En viktig funktion för Allmänningen har historiskt sett varit att låta den skogliga tillväxten gynna bygden med avkastning från sålt virke. Idag uppgår Allmänningens areal till ca 81 000 ha, varav närmare 70 000 ha är produktiv skogsmark och ägs av drygt 900 delägare, skogsägare i Jokkmokks kommun.


Digital tvilling
Genom att samla in data från skogen kan en digital kopia av skogen skapas i en dator. Med en digital tvilling går det att genomföra tester och simulera olika händelser vilket ökar förståelsen för effekten av olika beslut. Med den informationen blir planer och beslut säkrare och det går att följa upp utvecklingen med mycket hög säkerhet. För att en digital tvilling skall vara användbar krävs det att så mycket data som möjligt samlas in för att skapa en så lik bild verkligheten som möjligt. Tack vare de avancerade sensorerna och analyserna är den digitala tvillingen av Jokkmokk Allmänings skog mycket noggrann.

Den nya tekniken som används vid inventeringen görs möjlig genom samarbetet mellan MW Forest Sense och underleverantören Arbonaut samt i detta fall även med Jokkmokks Allmänning. 

– Servicen till skogsägarna och industrin som vi har utvecklat tillsammans är unik och utvecklar planeringen av skogsbruket till en helt annan nivå än tidigare, avslutar Sixten Sunabacka, Executive Partner på MW Forest Sense.


Källa: MW Group


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se