PlantVations odlingskammare ger plantorna värdefullt försprång


2020-01-20

Johanna Johansson, vd PlantVation. Genom odling i en sluten miljö har företaget PlantVation visat att det går att driva upp skogsplantor året om oavsett klimat. Metoden ger en stabil tillgång på färdigvuxna skogsplantor i områden i stort behov av återbeskogning.
Bild: BizMaker
Johanna Johansson, vd PlantVation. Genom odling i en sluten miljö har företaget PlantVation visat att det går att driva upp skogsplantor året om oavsett klimat. Metoden ger en stabil tillgång på färdigvuxna skogsplantor i områden i stort behov av återbeskogning.

Genom odling i en helt sluten miljö går det att driva upp skogsplantor året om – oavsett klimat. Vinsten är både en optimerad plantkvalitet samt möjligheten att driva upp tvååriga plantor på ett år. Systemet används redan av Holmen skog och nu hoppas PlantVation utöka sin kundportfölj i Sverige och internationellt.

– Det blir en väldigt säker produktion som är helt oberoende av väderhållanden, säger Johanna Johansson, vd för PlantVation. 

Systemet som Sundsvallsföretaget PlantVation erbjuder innebär ett fullt automatiserat odlingssystem i åtta våningsplan i en helt sluten miljö, i vilken det går att driva upp tall- och granplantor med små resurser oavsett årstid. Odlingen i flera nivåer innebär dessutom en yteffektivisering upp till 40 gånger jämfört med traditionell odling i växthus. Två miljoner plantor ryms på 100 kvadratmeter. 

– Det är alltid optimala väderförhållanden i det här systemet, vilket gör att du kan odla under vintern. När plantorna ska sättas ut under våren har de ett försprång. En tvåårig planta kan drivas upp på ett år, berättar Johanna Johansson, som är tredje generationen i familjeföretaget som hon numera driver tillsammans med sin pappa Peter Johansson. 

Tack vare ett slutet och cirkulärt system kan 90 procent av energin återvinnas samtidigt som vattenförbrukningen är minimal. Holmen skog använder sig redan av systemet. Tänkbara kunder framöver är plantskolorna. Metoden att effektivisera och digitalisera odlingen av skogsplantor är helt ny och PlantVation ser en stor marknad för odlingssystemet även internationellt. 

– Det finns skog världen över och på vissa platser är det stora utmaningar med återbeskogning. Samtidigt, när vi står inför så stora klimatförändringar som vi gör nu, är intresset stort för att återbeskoga i högre takt eftersom man sett att skogen är en av de mest effektiva metoderna för upptagningen av koldioxid.

PlantVation är ett av företagen som under 2019 deltagit i BizMakers startup-program Forest Business Accelerator. SCA, IBM och RISE Processum är partnerföretag i acceleratorn, vilket gett PlantVation värdefulla kontakter och möjligheter att verifiera sin idé.

– Acceleratorn har varit otroligt värdefull genom att vi jobbat nära SCA som är en potentiell framtida kund. Våra många digitala delar gör också att vi samarbetar med IBM, som hjälpt till med paketeringen av vårt erbjudande. Vi har gjort stormsteg under tiden i acceleratorn med att verifiera produkten och behovet så vi är mycket närmare marknaden nu än innan.

Intresset finns bland annat i Kanada, dit Johanna reste i höstas tillsammans med bland andra IBM. 

– Vi tittar på hur vi ska kunna skala upp PlantVations lösning. I Kanada fick de ett snabbt intresse från branschen som vi kommer att följa upp, säger Gun Blom Lundgren, Cloud & Cognitive Swat Team Leader Sweden på IBM.

I skogslandet Kanada finns utmaningar med föråldrad arbetskraft i kombination med kännbara klimatförändringar, vilket gör återbeskogningen svår att hantera. 

– Kanada ligger rätt långt efter Sverige med skogsplantor. De har behövt ta in säsongsarbetare när det är dags att plantera. Men på grund av klimatförändringarna har säsongen förflyttats så när det är dags att plantera är de säsongsanställda tillbaka i skolan. Med vårt system kan de sätta ut plantorna tidigare. Vi har pågående dialoger och under 2020 hoppas vi få vår nästa kund, säger Johanna Johansson.

10 februari öppnar utlysningen till 2020 års Forest Business Accelerator. Företag från hela landet som vill skala upp sina skogliga innovationer är välkomna att ansöka till programmet. Läs mer här.



Källa: BizMaker


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se