Poppel kan göra Småland ljusare


2019-03-07

Henrik Böhlenius forskar fram ett alternativ till granen.
Bild: Pär Fornling
Henrik Böhlenius forskar fram ett alternativ till granen.

Granen kan få konkurrens från poppel som trädslag i skogen. På konferensen Sydsvenskt Skogsbruk i Alvesta på fredag presenteras forskningsresultat som kan göra mörkaste Småland ljusare.

Granen är det dominerande trädslaget i Götaland, hälften av alla träd är gran, granar som gör det mörkt i skogen och svårt för andra växter och fåglar. Det finns en allmän önskan om mer lövträd i skogen.

– Lövträd ger mer ljus och gynnar markvegetation med örter och gräs, säger Henrik Böhlenius, forskare på SLU i Alnarp.

Problemet är att hitta ett lövträd som kan konkurrera ekonomiskt med granen. Och där kan snabbväxande poppel vara ett alternativ. Tillväxten per hektar och år är förmodligen minst den dubbla jämfört med gran.

Hittills har det varit svårt att etablera poppel på skogsmark. Men Henrik Böhlenius kan ha hittat en lösning på problemet, kalkar man marken klarar sig poppeln bättre.

– Det finns lyckade odlingar på goda jordar, men ofta är det problem. Då är kalkning en del av lösningen. Nu kan vi gå vidare och etablera bestånd av poppel på skogsmark för att studera produktionen, säger Henrik Böhlenius.

På den helt nya årliga konferensen Sydsvenskt Skogsbruk i Alvesta på fredag träffas aktiva skogsbrukare från hela Sydsverige för att ta del av ny forskning, ny politik och nya marknadsförutsättningar.

Bland talarna finns Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, som får en ny skogspolitik att genomföra, och Ulf Johansson, skogschef på Ikea, som ställer hårda krav på hänsyn från skogsägarna för att köpa deras virke.

– Det blir en dag fylld med aha-upplevelser, säger Torbjörn Esping, vd på Agris Media som arrangerar konferensen med hjälp av akademierna i Sydsverige och bidrag sponsorerna Bergs Timber, Landshypotek, LRF Konsult, Södra och Vida.

Skogsbruksbranschen i Sydsverige omsätter drygt 100 miljarder kronor. Antalet företag är 37 000 och antalet direkt anställda är 22 000, enligt Södra.

– Det behövs en mötesplats för att manifestera styrkan och betydelsen i sydsvenskt skogsbruk, säger Torbjörn Esping. 

 

Källa: Sydsvenskt skogsbruk

Skriv ut

Mest lästa
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se