Rekordtempo för Svenska Skogsplantor i Kilåmon - en miljon skogsplantor på en dag


2020-11-25

Plantor för plantering.
Bild: Sveaskog
Plantor för plantering.

Marcus Helletun, tillförordnad platschef vid Kilåmons plantskola och Svenska Skogsplantor.
Bild: Sveaskog
Marcus Helletun, tillförordnad platschef vid Kilåmons plantskola och Svenska Skogsplantor.

Kilåmons plantskola packar just nu skogsplantor i rekordtempo. Under oktober slogs det tidigare dagsrekordet, då det packades över en miljon plantor på en och samma dag

Sveaskogs affärsområde Svenska Skogsplantor har trots Coronarestriktionerna just nu rekordhög takt i produktionen vid Kilåmons plantskola utanför Näsåker. Vid plantskolan odlas plantor till skogsbruket i hela norra Sverige och Finland. Det finns ett stort behov av fler plantor, eftersom efterfrågan på skogsråvara är stor.

Under oktober packades nya rekordnoteringen om en miljon plantor under en och samma dag. Nu arbetar plantskolan också för fullt för att nå åtta miljoner plantor under två mycket intensiva arbetsveckor i slutet av november.Anledningen till det höga tempot beror på de volymökningar plantskolan odlat under året, den kommande vinterkylan och planer på nya lokaler.

– Vi har ökat vår odlingsvolym med sex miljoner skogsplantor som nu ska paketeras i lådor innan vinterförvaring. Vi jobbar mot vädret och behöver därför få in dessa plantor i en kontrollerad miljö innan det blir för kallt utomhus. Dessutom har vi förhoppning om att bygga en ny sådd och packhall under nästa år, vilket innebär att vi måste bli klara med packningen under december för att göra plats för den nya hallen, säger Marcus Helletun, tillförordnad platschef vid Kilåmons plantskola och Svenska Skogsplantor.

Att öka produktionstakten är dock ingen lätt uppgift under en period som normalt är mycket hektisk.

– Att vi lyckats öka tempot ytterligare beror helt enkelt på att personalen verkligen tagit sig an uppgiften. De har engagerat sig i planeringen för att packmaskinen ska kunna rulla hela tiden. De ställer alltid upp och det är imponerande vad de åstadkommer och hur de arbetar med att hitta lösningar på de problem som uppkommer, säger Marcus Helletun.


Fakta: Svenska Skogsplantor

Svenska Skogsplantor är Sveriges ledande leverantör av skogsfröer, skogsplantor och skogsföryngringar. Kunderna utgörs av stora delar av skogsnäringen i Sverige, och även skogsägare i Finland och Norge. Svenska Skogsplantor omsätter runt 400 MSEK och har fem plantskolor över hela Sverige. Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog.



Källa: Sveaskog


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se