Södra tar nytt steg för klimatanpassad skog


2019-12-09

Pollinering av honblommor av gran Söregärde.
Bild: Södra
Pollinering av honblommor av gran Söregärde.

Göran Örlander, skogsstrateg i Södra.
Bild: Martina Wärenfeldt
Göran Örlander, skogsstrateg i Södra.

Med hjälp av kontrollerade korsningar tar Södra ytterligare steg i utvecklingen av morgondagens skog tillsammans med Skogforsk. En ny innovation där närmare 2 miljoner plantor odlas till att bli friskare och mer motståndskraftiga träd med 30 procent högre tillväxt än träd i dagens skogar.

– Detta är ett nytt sätt att producera frön och det känns fantastiskt roligt att vi snart kan erbjuda skogsägarna granplantor som bland annat klarar klimatförändringar på ett bra sätt, säger Göran Örlander, skogsstrateg i Södra.

Under våren 2019 inledde Södra ett arbete med så kallade kontrollerade korsningar tillsammans med Skogforsk. Honblommor av gran med kända egenskaper isolerades för att undvika pollinering från okända hanblommor. Pollen från hanblommor från utvalda träd med kända egenskaper sprutades sedan manuellt på honblommorna. Resultatet var lyckat och under oktober skördades uppemot 70 000 granfrön.

– Vi har fått fram frön med kända och önskvärda kvalitetsegenskaper, såsom hög tillväxt, friskhet och rakvuxenhet, men även egenskaper som gör att morgondagens träd kommer att klara klimatförändringar på ett bra sätt, säger Göran Örlander.

Produktionen av plantor från fröna från de kontrollerade korsningarna kommer att inledas under våren 2020. Från varje planta kommer sedan 10–20 kvistar klippas, så kallade sticklingar, som alla har samma goda genuppsättning som det ursprungliga fröet. Växer alla granfrön upp till friska och motståndskraftiga plantor kan Södra om några år sälja 1–2 miljoner sticklingar med de allra bästa egenskaperna som finns.

I arbetet med kontrollerade korsningar samarbetar Södra med Skogforsk.

– Vi är mycket glada över att Skogforsk driver ett så framgångsrikt förädlingsprogram. Det säkerställer att vi har en god genetisk variation på det förädlade plantmaterialet, säger Göran Örlander.

– Detta är en effektiv genväg till ett skogsodlingsmaterial med önskade egenskaper. De fröer som Södra har producerat ligger cirka 20 år före sin tid jämfört med om de hade producerats med konventionella metoder. Skogsägarna får genom detta unika material en god möjlighet att öka avkastningen på sina marker till en förhållandevis låg kostnad, säger Bo Karlsson, chef för skogsträdförädlingen på Skogforsk.

Södras grundläggande uppdrag är att höja skogsgårdens lönsamhet. Satsningen på skogsträdförädling är en viktig del i detta uppdrag och samtidigt är den kanske den mest avgörande investeringen för att uppnå hållbarhetsmålet om 20 procents ökad tillväxt i skogen fram till 2050.

– Vi måste se till så att skogarna växer bra och i det arbetet är ett friskt odlingsmaterial anpassat till klimatförändringarna helt avgörande. Att lyckas med detta är en kärnfråga för hela Södra och viktig för hela det svenska skogsbruket, säger Göran Örlander.



Källa: Södra

Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se