SKGS varnar för elkris även kommande sommar


2020-11-30

SKGS varnar för elkris även kommande sommar.
Bild: IKEM
SKGS varnar för elkris även kommande sommar.

Elförsörjningssituationen i södra och mellersta Sverige är allvarlig. Det behövs snabba åtgärder som i närtid säkerställer både elproduktion och överföringskapacitet i elnätet. Takten och ambitionsnivån behöver höjas och planerbar kärnkraft och kraftvärme bevaras och byggas ut, det skriver Henrik Sjölund, ordförande i SKGS och vd och koncernchef för Holmen, i en debattartikel i Dagens Industri.

I artikeln poängteras att risken för elbrist nu inte bara gäller under de kallaste vinterdagarna, utan även under varma sommardagar, som nu senast under sommaren 2020.

‒ Sommarens allvarliga försörjningsläge ställer krav på åtgärder i närtid. Våra företag behöver en elförsörjning som de kan lita på och en energipolitik som skapar stabila förutsättningar för en framgångsrik omställning till klimatneutral produktion, säger Mikael Möller, chef Näringspolitiska EU frågor.

Svenska kraftnät behöver därför enligt debattartikeln öka investeringstakten och genomföra åtgärder i närtid som kan möjliggöra att befintlig kapaciteten i nätet kan utnyttjas fullt ut.

Ansvariga politiker behöver ta större ansvar för elnätsutbyggnaden genom att ställa tydligare krav på Svenska kraftnät att bygga för framtiden och fatta beslut som stärker den planerbara elproduktionen.

SKGS står för Skogen, Kemin, Gruvorna och Stålet. SKGS arbetar med energifrågor och är ett samarbete mellan branschorganisationerna IKEM, Jernkontoret, Skogsindustrierna, och Svemin.



Källa: IKEM


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se