Solar framtidssäkrar grön fjärrvärme i Lammhult


2019-03-04

Ett nytt bränslesystem är på gång att installeras på Solör Bioenergis fjärrvärmeanläggning i Lammhult.
Bild: Solör Bioenergi
Ett nytt bränslesystem är på gång att installeras på Solör Bioenergis fjärrvärmeanläggning i Lammhult.

Solör Bioenergi har nu tagit beslut att investera i ett nytt bränslesystem i fjärrvärmeanläggningen i Lammhult. Med ett nytt bränslesystem höjs leveranssäkerheten och behovet av att använda reservpannan minskar. Planen är att allt ska vara igång till nästa vinter.

Fjärrvärmeanläggning, som ligger vid Värensgatan i Lammhult, förser idag villor, flerfamiljshus, verksamhets- och industrifastigheter med värme. Biobränslet som används i anläggningen kommer från lokala aktörer och består framför allt av överskott från skogsindustrin så som flis och briketter.

Under ett år produceras 13 GWh värme som skickas ut till 120 kunder, varav Växjö kommun en är av de större. Nu är det alltså dags att uppgradera anläggningen med ett nytt bränslesystem.

– Med ett nytt bränslesystem kommer vi få en ännu högre leveranssäkerhet, vilket i sin tur minskar användningen av reservpannan. Detta innebär att vi behöver använda ännu mindre fossil energi, något som vi ser som väldigt positivt, säger Nils Svensson, regionchef på Solör Bioenergi Småland.

Projektet med att få ett nytt bränslesystem har precis dragit igång och just nu pågår projektering följt av en bygglovsprocess innan byggnationen kan starta.

– Det vi gör är att vi investerar i nya bränsletransporter och en ny bränsleficka. Det är alltså inte pannan i sig som vi byter ut, utan bränsleförsörjningen fram till pannan. Detta är oftast den svaga punkten i kedjan och något som vi alltså kommer att stärka upp i och med detta, säger Nils.

Om allt går som planerat kommer det nya bränslesystemet vara i drift till nästa vinter.
Källa: Solör Bioenergi


Skriv ut

Mest lästa
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se