Stor risk för brand i skog och mark – så ska du agera


2020-06-26

Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta.
Bild: Länsförsäkringar Östgöta
Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta.

Det varma vädret håller i sig och risken för bränder i skog och mark är mycket stor på många håll runt om i landet. 
– När det är torrt ute ska du inte elda eller grilla alls, säger Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta.

Varje år brinner det 3 000 – 4 000 gånger i skog och mark i Sverige enligt SMHI och sommaren 2018 blev bevis på hur omfattande och kostsamma skogsbränder kan bli. I Östergötland minns vi även fjolårets skogsbrand i Tjällmo, som var den största skogsbrand i länet i modern tid.

– Det är framförallt vi människor som ligger bakom bränder i naturen. Det kan vara maskinarbete, lägereldar och grillning, glas som slängts i naturen och rökare som askar eller slänger fimpar, säger Bertil.

Skogsbränder inträffar vanligen mellan maj - juli och spridningshastigheten varierar beroende på miljö och väder. Just nu är spridningsrisken mycket stor på många platser runt om i landet, både i norr och i söder.

– Är det torrt i marken kan en enda gnista från till exempel grillen få stora konsekvenser. En brand kan utveckla sig både snabbt och häftigt. Ta alltid reda på vilka regler som gäller i din kommun, och överväg om du överhuvudtaget ska elda eller grilla, säger Bertil Jansson.

Råd vid risk för brand i skog och mark

  • Ta reda på vilka regler för eldning som gäller i din kommun. Ladda ner appen Brandrisk ute så kan du själv hålla koll på brandrisken där du befinner dig.
  • Använd de utplacerade grillplatser som finns.
  • Om du använder egen grill, placera den på ett stadigt underlag och på avstånd från byggnader eller annat som kan antända.
  • Ha nära tillgång till vatten eller brandsläckare.
  • Elda inte när det är blåsigt. 
  • Se till att elden blir ordentligt släckt när du är färdig.
  • Om du upptäcker en brand i skog och mark – larma snabbt 112 och meddela position för branden.

Just nu råder lokala eldningsförbud i Norrköpings, Söderköpings, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommun i Östergötland. Men ytterligare förbud kan tillkomma utifrån lokala förhållanden.Källa: Länsförsäkringar Östgöta


Skriv ut

Mest lästa

Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se