Svenska Skogsplantor slutar med kemisk snytbaggebehandling


2019-03-26

Planta skyddad av sand Conniflex.
Bild: Claes Hellqvist
Planta skyddad av sand Conniflex.

Svenska Skogsplantor (SSP) har beslutat att sluta behandla plantor med kemiska bekämpningsmedel mot snytbagge i de egna plantskolorna. Beslutet gäller alla leveranser från och med våren 2020.

– Vi anser oss kunna erbjuda ett fullgott alternativ med samma höga skyddseffekt, säger Roger Johansson, affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor.
–Conniflex skyddar under hela den mest kritiska angreppsperioden och kostnaden är jämförbar med behandling med kemiska bekämpningsmedel för motsvarande skyddseffekt.

SSP har sedan flera år tillbaka utvecklat Conniflex som en behandlingsmetod för plantor som är fri från kemiska bekämpningsmedel. Över 300 miljoner plantor är behandlade genom åren med genomgående mycket goda resultat. Genom detta beslut tar SSP steget fullt ut och avslutar all kemisk snytbaggebehandling av plantor i de egna plantskolorna.

– Vi har investerat stora belopp i utveckling av produktionslinjerna för att bli fria från kemiska snytbaggeskydd och det känns fantastiskt att ta detta steg, säger Roger Johansson.
– Detta är en fråga om ett hållbart skogsbruk för plantörer och miljö och som en ledande skogsaktör vill vi visa vägen till en hållbar utveckling.

Svenska Skogsplantor kommer under en övergångsperiod att fortsätta handla med kemiskt behandlade plantor från andra aktörer. Dessa plantor omfattar bara cirka 12 procent av all försäljning. Som stor köpare arbetar Svenska Skogsplantor för en mycket snabb omställning till mer miljövänliga skydd även för dessa plantor.


Om Conniflex

2005 beslutade Sveaskog att finansiera vidareutvecklingen av det alternativa snytbaggeskyddet och förvärvade även patentet på det. Sveaskog utsåg Svenska Skogsplantor att driva projektet och förverkliga idén till färdig behandlingsmetod. Efter omfattande tester kunde ett miljövänligt skydd mot snytbagge, Conniflex, presenteras för marknaden år 2010. Skyddet består av sand och vattenbaserat lim som lägger sig likt en skyddsväst runt plantans stam. Snytbaggen kan varken bita loss sandkornen eller gnaga mellan dem. Det är effektivt och miljövänligt på samma gång. Med 320 miljoner behandlade plantor finns det nu en behandling med fullvärdig skyddseffekt och en möjlighet att lämna kemiska bekämpningsmedel bakom oss.



Källa: Svenska Skogsplantor


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se