Valutec levererar fyra OTC kanaltorkar till nytt tyskt sågverk


2020-11-23

Kanaltork
Bild: Patrick Degerman
Kanaltork

Tyska best wood SCHNEIDER investerar cirka 80 miljoner euro i ett helt nytt sågverk i Messkirch. Sågverket byggs för en årlig kapacitet på 100 000 kubikmeter sågade trävaror samt 100 000 kubikmeter KL-trä. Virkestorkningen kommer att hanteras av fyra stycken OTC-kanaltorkar från svenska Valutec.

– Vi sökte en torkleverantör som kunde erbjuda virkestorkar med hög kapacitet, samtidigt som de kräver minimalt underhåll och Valutec kunde erbjuda den bästa lösningen. De har också lång erfarenhet av kanaltorkar och goda referenser att visa upp i Tyskland. Därför föll valet på dem, säger Andreas Schilling, teknisk projektledare med ansvar för byggprojektet hos best wood SCHNEIDER.

Sågverket i Messkirch är ett greenfieldprojekt och kommer att bli ett av Europas modernaste sågverk när det står klart. Bland annat kommer traverslösningar mellan timmermatningen och justerverket att ersätta truckarna.

– Att få förtroendet i den här satsningen är ett kvitto på att våra lösningar är i utvecklingens framkant. När det handlar om ett helt nytt sågverk finns fler frihetsgrader när det handlar om virkestorkningen och med fyra OTC-kanaltorkar optimerar vi tillgänglighet, kapacitet och rätt kvalitet på slutprodukten, säger Robert Larsson, vd på Valutec.

Virkestorkarna byggs i rostfritt stål och är utrustade med Valutecs senaste styrsystem Valmatics 4.0. Det är marknadens enda system där inbyggd simulatorteknik används för att optimera torkprocesser för alla typer av virkestorkar.

Montaget av OTC-kanalerna inleds under sommaren 2021 och driftsättning är planerad till följande vinter. Det virke som sågats och torkats på platsen kommer endast att användas för den egna vidarebearbetningen.



Källa: Valutec


Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se