Precisionsjakten i mål – Sveaskog korar Sveriges bästa maskinlag


2019-05-09

Sveriges bästa maskinlag, Granvikslaget, med blommor och diplom. Från vänster: Skördarförarna Krister Lundin och Henrik Magnusson samt skotarförare Andreas Johansson.
Bild: Sveaskog
Sveriges bästa maskinlag, Granvikslaget, med blommor och diplom. Från vänster: Skördarförarna Krister Lundin och Henrik Magnusson samt skotarförare Andreas Johansson.

Kontrollmätning.
Bild: Patrick Degerman
Kontrollmätning.

Mattias Forsberg produktionschef i Sveaskogs marknadsområde Syd.
Bild: Bengt Alm
Mattias Forsberg produktionschef i Sveaskogs marknadsområde Syd.

Precisionsjakten, Sveriges största tävling för skogsmaskinlag hittills, har avgjorts. Vinnare är Granvikslaget, som huvudsakligen arbetar i Närke kring Askersund.
– Det är en välförtjänt totalseger. Det här laget har ökat kvaliteten på produkterna genom att ta mätprecisionen till en ny nivå, säger Mattias Forsberg, produktionschef för marknadsområde Syd i Sveaskog.


Precisionsjakten handlar om skogsmaskinernas, skördarnas, mätprecision. Omkring 230 maskinlag över hela Sverige har deltagit i tävlingen som pågått sedan den 1 februari. Nu koras alltså det lag som har presterat det allra bästa resultatet; Granvikslaget i Sveaskogs resultatområde Södra Bergslagen som utgörs av skördarförarna Krister Lundin och Henrik Magnusson samt skotarföraren Andreas Johansson.

– Sveaskogs målsättning med Precisionsjakten har varit att öka fokus på kvaliteten i våra avverkningar och särskilt på mätnoggrannheten hos de maskiner som avverkar åt oss. Och vilket gensvar vi fått. Dels i de konkreta resultaten där vi kan på ett helt annat sätt garantera en kvalitet mot våra kunder nu, dels det gensvar vi fått hos många maskinlag som verkligen ansträngt sig för att visa vad de kan, säger Mattias Forsberg.

– Vi är också glada för gensvaret hos maskinleverantörerna som hjälpt sina märkesförare. Dels med snabb teknisk support och service där det funnits problem, dels med rena uppgraderingar av de aggregat som behövt det. Vi uppskattar även det goda samarbetet med BioMetrias skördarrevisorer, som bidrar till kvalitetsstämpeln och gör att vi kan bekräfta att det verkligen är solida resultat för de lag som tagit sig hela vägen upp på prispallen, fortsätter Mattias Forsberg.

Han framhåller att tävlingsmomentet i sig varit ett intressant format för att driva frågor som annars är mycket av vardagsförbättringar:

– Det har gått mycket fortare fram än förväntat. När alla frågor utmanas till max ger det oss bra feedback på hur våra arbetsrutiner kring kvalitet kan vidareutvecklas, berättar Mattias Forsberg.

Det finns även en utvecklande del i Precisionsjakten, eftersom Sveaskog testat ny teknik och nya metoder för att kommunicera och återkoppla kring maskinlagens dagliga arbete.

– Det har varit en hög användning av de kvalitetsrapporter vi tagit fram. Det är mycket tillfredställande att se vilken nytta vi kan skapa med modern IT-teknik, exempelvis i form av direkt online-återkoppling till våra maskinlag på det arbete de utför. Just tätare feedback har efterfrågats av många, och det här är ett sätt att möta det, förklarar Mattias Forsberg.Källa: Sveaskog


Skriv ut

Mest lästaMiTTiA

Tommen gramUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se