Reparationsarbetet efter stormen Alfrida fortsätter som planerat


2019-01-21

När stormen Alfrida drog in natten till den 2 januari blev 100 000 hushåll strömlösa varav 65 000 i Vattenfall Eldistributions elnätsområde. Skadorna på elnätet var omfattande. Arbetet med att reparera och återställa elnätet pågår fortfarande i oförminskad takt och 98 procent av kunderna har fått tillbaka strömmen.

Drygt två veckor efter stormen Alfrida har 98 procent av kunderna fått tillbaka strömmen, en del tidigare än beräknat enligt sista prognosen. För de återstående cirka 900 strömlösa kunderna, varav majoriteten finns i Norrtälje kommun, är prognosen fortsatt den 18-25 januari innan alla får strömmen tillbaka.

Företaget har cirka 500 personer verksamma i fält - skogshuggare, maskinister och tekniker, både Vattenfalls egen personal och inlånade resurser från andra elnätsbolag och entreprenörer. Utöver det tillkommer administrativa stödfunktioner, driftcentral, kundservice, helikoptrar, skogsmaskiner, lastbilar, grävmaskiner och bandvagnar.

Mellanspänningsnätet i de stormdrabbade områdena har i stort sett åtgärdats fullt ut och nu arbetas det intensivt med att reparera lågspänningsnätet närmast kunderna.

– Det här är en mycket svår situation för våra kunder, men vi gör vårt yttersta för att alla kunder ska få tillbaka strömmen så snart som möjligt. De tillfälliga kundcenter vi upprättat har haft närmare 700 besökare och i Norrtälje håller vi öppet så länge som behovet finns, fortsätter Annika Viklund, vd Vattenfall Eldistribution.

I samband med reparationsarbetet kan det vara nödvändigt att koppla ur vissa ledningar, vilket gör att de kunder som tidigare fått tillbaka strömmen återigen kan få ett tillfälligt kortare avbrott.

Det är fortsatt förenat med stor fara att röra sig i terrängen i de stormdrabbade områdena längs Upplandskusten, Roslagen och Stockholms skärgård. Vattenfall uppmanar alla att tänka på säkerheten och gå inte nära en elledning som ligger på marken, då den kan vara strömförande. Försök heller inte att ta bort träd som blåst ner över elledningar utan anmäl detta till Vattenfall Eldistribution på telefon 020-82 58 58.Källa: Vattenfall


Skriv ut

Mest lästa
Unica Media AB © 2018
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se