Virkesbörsen fyller 1 år och återlanserar förbättrad prisjämförelse


2018-06-08

Bild: Virkesbörsen

För ett år sedan lanserade Virkesbörsen sin nya marknadsplats och sedan dess har de vuxit så det knakat. Nu lanserar Virkesbörsen en ny, uppdaterad och förbättrad version av sin tidigare succé, prisjämförelsen. Virkesbörsen är en oberoende och fristående anbud- och prisjämförelsetjänst för virke i Sverige. I prisjämförelsen kan användaren enkelt jämföra listpriser för olika trädslag i samtliga dimensioner. 

Förutom de vanligaste trädslagen, gran och tall, finns ytterligare 8 trädslag med. I dagsläget finns priser från 23 skogsbolag i databasen. Tjänsten är gratis och utöver att jämföra priser erbjuds skogsägare också annan hjälp från Virkesbörsen för att maximera avkastningen från skogen.  Sedan i somras kan skogsägare enkelt ta in anbud på sina avverkningar och nå ut till alla köpare.

Priserna på virke varierar kraftigt över landet, men även mellan de olika köpande skogsbolagen. Olika företag betalar olika bra för olika längder på virket och olika kvalitéer. Det är näst intill omöjligt som skogsägare att bilda sig en uppfattning om vem som betalar hur mycket för virket vid avverkning och gallring. Skogsbolagen har dessutom använt sig av olika enheter för volymen, vilket gör dem ännu svårare att jämföra. Därför lanserar Virkesbörsen nu en ny, förbättrad version av sin mycket populära prisjämförelsetjänst för virke som dessutom är helt gratis.

 

– Den svenska virkesmarknaden är en djungel. Med olika enheter, längdkorrigeringar och kvalitetsaspekter. Som skogsägare har det varit svårt att bilda sig en tydlig uppfattning om vem som betalar vad för just deras virke och vilka som ger bäst villkor. Dessutom har det varit svårt att ta reda på alla virkesköpare som är verkligt intresserade, Vi får ofta frågor som ”vem köper i mitt område” och ”vad är mitt virke värt på ett ungefär”. Vi vill ge skogsägaren en bättre uppfattning om vad skogsbolagen ungefär betalar baserat på deras prislistor, men det är alltid mer lönsamt att ta in och jämföra anbud från alla köpare. Virkesbörsen vill därför öka transparensen och effektiviteten på virkesmarknaden genom att ge skogsägarna möjlighet att bjuda in alla potentiella köpare, stor som liten, och utvärdera hur mycket de egentligen betalar för just deras virke. Jag tror att många kommer bli förvånade över hur stora prisskillnaderna faktiskt är, 30-50 procent är inte ovanligt, säger Adam Aljaraidah, VD Virkesbörsen.

 

Virkesbörsen lanserade sin nya plattform för ett år sedan och tillväxten har varit långt över förväntan. Den nya plattformen adresserar skogsägare som vill värna en mer transparent virkesmarknad och virkesköpare som vill göra effektivare inköp. 

 

– Rätt virke till rätt industri och till rätt pris är vårt mål. En mer effektiv och transparent virkesmarknad gynnar både säljare och köpare. Dessutom utgör en fungerande marknad grunden för de möjligheter vi ännu inte realiserat från skogen och den kommer att spela en allt viktigare roll när vi ska stävja klimatförändringarna, säger Adam Aljaraidah, VD Virkesbörsen.

Källa: Virkesbörsen