Snart går startskottet för EM i Skog


2019-05-20

Bild: Richard Cederfjärd

Den 24-25 maj fylls Svenljunga med ljudet från motorsågar, ett stort mått tävlingsanda och tävlingsdeltagare från hela Europa. Det är nämligen dags att göra upp om vem som är bäst i Europa på skog. EM i skog arrangeras i år för 18:e gången och har tidigare hållits i bland annat Italien, Österrike, Ungern och Schweiz. I år hålls den fartfyllda tävlingen för första gången på svensk mark på Naturbruksskolan i Svenljunga.

Under veckan anländer 22 lag med 88 tävlingsdeltagare från 17 olika länder till Svenljunga. Först genomgår alla lagen ett teoriprov där de testas på sina kunskaper inom skogsbruk och därefter följer två intensiva dagar av fartfyllda praktiska tävlingsmoment. Eleverna tävlar bland annat om vem som snabbast och med högst precision kan kvista en stock, byta kedja på en motorsåg eller fälla en stam. Fyra elever från Naturbruksskolan Svenljunga representerar Sverige och tävlar på hemmaplan mot 17 andra länder med både herr- och damlag.

– I Europa är det en jättestor tävling, därför är det roligt att vi får vara värd för tävlingarna första gången de hålls på svensk mark, säger Peter Nyman, rektor för Naturbruksskolan Svenljunga.
– Extra roligt är att vi i år har rekord i antal damlag som deltar. Förutom tävlingarna har vi också satsat på ett program med många kringaktiviteter som ska passa för alla åldrar. Vi hoppas på mycket publik under både fredagen och lördagen.

Förutom tävlingarna bjuds publiken också på uppvisningar i bland annat cykeltrial och logging, en branschmässa med ett 40-tal utställare, öppet hus på Naturbruksskolan Svenljunga och andra aktiviteter för både stora och små.Källa: Västra Götalandsregionen