Bergs Timber begränsar produktionen och flyttar huvudkontoret till Vimmerby


2019-10-07

Granbarkborreangreppen i Centraleuropa har fortsatt under sommaren och läget är allvarligt på flera håll i Tjeckien, Österrike och Tyskland. Andelen angripen skog har ökat även i Sverige och en stor del av avverkningarna i främst Småland, Östergötland och Sörmland sker i angripen skog. Alla parter i svenskt skogsbruk arbetar gemensamt för att minska de långsiktiga effekterna och förhoppningen är att läget skall förbättras under 2020.

Det stora utbudet av råvara har resulterat i ökad produktion och överutbud av produkter av främst lägre kvaliteter. Trots att konsumtionen av trävaror är på rekordnivå ser vi fortsatt prispress på marknaden och då främst för granvaror. Det finns tecken på att prisbilden för tall och bättre grankvaliteter stabiliseras. Marknaden är dock fortsatt svårbedömd.

Bergs Timber kommer under hösten och vintern att minska produktionen vid de svenska sågverken med ca 35 000 kubikmeter, vilket motsvarar ca 6 procent av vår svenska årsproduktion och ca 4 procent av koncernens årsproduktion. Parallellt med detta kommer sågverket i Orrefors, som under senare år producerat endast furu, att under vintern i stor utsträckning såga granbarkborreangripen råvara.

MBL-förhandlingar inleds omgående för hur produktionsbegränsningen skall genomföras.  Våra baltiska sågverk befinner sig i ett bättre läge vilket gör att dessa inte omfattas av produktionsbegränsningarna.

– Vi genomför produktionsbegränsningar för att normalisera våra färdigvarulager och för att förbättra vår marknadsmix. Vi kommer tillsammans med våra fackliga representanter diskutera hur produktionsbegränsningen praktiskt ska genomföras, säger Peter Nilsson.

Huvudkontoret för Bergs Timber flyttas från Mörlunda till Vimmerby. Huvudkontoret kommer under januari 2020 att flyttas till centrala Vimmerby där koncernledningen och ekonomiavdelningen för koncernen och den svenska verksamheten placeras. Detta innebär samtidigt att koncernens Stockholmskontor avvecklas.



Källa: Bergs Timber