Skogsentreprenörerna beklagar den fällande domen


2019-12-09

Bild: Julie Clarke/Pixabay

Drygt fem år efter den omfattande skogsbranden utanför Surahammar där nästan 14 000 hektar skog eldhärjades, har nu Västmanlands tingsrätt fastslagit att entreprenören som markberedde i området agerade vårdslöst och ensam bär skulden för att branden utbröt.

Idag kom domen i målet där en skogsentreprenör och skogsbolaget Stora Enso stått åtalade för att ha gjort sig skyldiga till allmänfarlig vårdslöshet, i samband med skogsbranden i Västmanland i juli 2014.

Västmanlands tingsrätt gick delvis på åklagarens linje och dömde skogsentreprenören som markberedde i området till vårdslöshet, medan uppdragsgivaren friades.

– Vi är alla en del i den skogliga kedjan och det är beklämmande att enbart entreprenören drabbas, men vi ska nu analysera domen noga, säger Kolbjörn Kindströmer, ordförande i branschorganisationen Skogsentreprenörerna, tillika dess expert på brandfrågor.

Som expertvittne har han på nära håll följt rättegången i målet:

– Ska entreprenören kunna avkrävas fullt ansvar måste han också ha det fulla mandatet att sätta stopp vid för stor risk. Så var inte förutsättningarna 2014, säger Kolbjörn Kindströmer.

I det principiellt viktiga målet om ansvaret för branden i Västmanland krävs nu entreprenören på 2,5 miljoner kronor i en så kallade företagsbot, och i en förlängning kan domen då omfattande konsekvenser för hela skogsbruket.

– Om vi ska utgå från vad domen säger så kommer entreprenörerna att vilja ta ut en högre ersättning för sina tjänster för att ta höjd för riskerna att antingen tända och orsaka skada eller att tvingas till långa, kostsamma produktionsstillestånd på grund av brandfängt väder, konstaterar Skogsentreprenörernas vd Anna Furness.

Ska hon säga något positivt om domen så är det i så fall att ansvarsförhållandet mellan entreprenör och uppdragsgivare kan ha blivit klarare, och att det nu finns något att förhålla sig till i den knepiga ansvarsfrågan inom skogsentreprenad.

Både Anna Furness och Skogsentreprenörernas ordförande Kolbjörn Kindströmer är än så länge försiktiga med att dra alltför stora växlar efter dagens dom:

– Vi behöver få tid att förstå den och göra en bedömning av hur tungt den väger som prejudikat. Mycket har hänt på fem år och vi får också se om man går vidare och prövar i nästa instans, menar Anna Furness.

Skogsbranden i Västmanland bröt ut i de nordöstra delarna av Surahammar mitt i högsommarvärmen i juli 2014. Fem år senare väcktes åtal mot både entreprenören som markarbetade i området, och uppdragsgivaren Stora Enso. I sitt åtal yrkade åklagaren att varken entreprenören eller bolaget tagit tillräcklig hänsyn till brandrisken.



Källa: Nordisk Skog