Stor risk för brand i skog och mark – så ska du agera


2020-06-26

Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta.
Bild: Länsförsäkringar Östgöta
Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta.

Det varma vädret håller i sig och risken för bränder i skog och mark är mycket stor på många håll runt om i landet. 
– När det är torrt ute ska du inte elda eller grilla alls, säger Bertil Jansson, naturskadesamordnare på Länsförsäkringar Östgöta.

Varje år brinner det 3 000 – 4 000 gånger i skog och mark i Sverige enligt SMHI och sommaren 2018 blev bevis på hur omfattande och kostsamma skogsbränder kan bli. I Östergötland minns vi även fjolårets skogsbrand i Tjällmo, som var den största skogsbrand i länet i modern tid.

– Det är framförallt vi människor som ligger bakom bränder i naturen. Det kan vara maskinarbete, lägereldar och grillning, glas som slängts i naturen och rökare som askar eller slänger fimpar, säger Bertil.

Skogsbränder inträffar vanligen mellan maj - juli och spridningshastigheten varierar beroende på miljö och väder. Just nu är spridningsrisken mycket stor på många platser runt om i landet, både i norr och i söder.

– Är det torrt i marken kan en enda gnista från till exempel grillen få stora konsekvenser. En brand kan utveckla sig både snabbt och häftigt. Ta alltid reda på vilka regler som gäller i din kommun, och överväg om du överhuvudtaget ska elda eller grilla, säger Bertil Jansson.

Råd vid risk för brand i skog och mark

Just nu råder lokala eldningsförbud i Norrköpings, Söderköpings, Valdemarsviks och Åtvidabergs kommun i Östergötland. Men ytterligare förbud kan tillkomma utifrån lokala förhållanden.Källa: Länsförsäkringar Östgöta