STIHL TIMBERSPORTS arrangerar första virtuella europeiska mästerskapet


2020-12-15

Ferry Svan representerar Sverige i Virtual European Championship 2020.
Bild: STIHL TIMBERSPORTS
Ferry Svan representerar Sverige i Virtual European Championship 2020.

Det är med glädje som STIHL TIMBERSPORTS tillkännager Virtual European Championship 2020 – extremsportens första virtuella internationella tävling någonsin. Tävlingen ersätter det tidigare inställda individuella världsmästerskapet och sänds söndagen den 27 december. Då krönas STIHL TIMBERSPORTS allra första Virtuella Europeiska Mästare.

I det virtuella europeiska mästerskapet möts 14 av Europas bästa TIMBERSPORTS® atleter, yxblad mot yxblad men från olika platser, för att göra upp om vem som blir säsongens virtuella europeiska mästare.

De tävlande består av tio atleter som kvalificerat genom nationella tävlingar under året samt av förra årets nationella mästare från Storbritannien, Ungern, Rumänien och Norge. Detta då de man i dessa länder inte kunnat arrangera officiella nationella tävlingar i år på grund av Covid-19-pandemin.

Representerar Sverige gör Ferry Svan som kvalificerade sig till Virtual European Championship 2020 under en kvalificeringstävling i Orsa den 31 oktober. 

– Jag har fokuserat på teknik- och konditionsträning under säsongen och försökt pricka in toppformen till tävlingen. Det ska bli spännande att se allas prestationer och tävlingen avgöras, hemma från soffan den 27 december. Jag tycker tävlingsformatet är riktigt bra och ger oss möjlighet att fortsätta tävla trots läget runt om i världen, säger Ferry Svan.


Genomförs under anpassade former
Respektive atlet har genomfört tävlingsgrenarna på sin hemort, i enlighet med lokala restriktioner och strikta hygienkrav, mellan den 30 november och 10 december. Tävlingsformatet är det sedvanliga för individuella STIHL TIMBERSPORTS tävlingar där atleterna utför de sex grenarna Underhand Chop, Standing Block Chop, Springboard, Single Buck, Stock Saw och Hot Saw.

Som alltid får atleterna poäng baserat deras tider i grenarna och avgörs i tre omgångar. Tiderna från Single Buck och Springboard räknas dock enbart för de åtta atleterna som går vidare till andra omgången. På samma sätt räknas tiden det tagit att utföra Hot Saw endast för de sex bästa atleterna i den tredje och sista omgången.

Atleternas prestationer har övervakats av officiella representanter för STIHL TIMBERSPORTS® och spelats in. Videofilmer och tider har därefter samlats in för att gås igenom och godkännas av sportens officiella domare.

Trots att de 14 atleterna redan har utfört grenarna avslöjas det inte för dem, eller resten av världen, vem som blir STIHL TIMBERSPORTS första virtuella europeiska mästare förrän tävlingen sänds ”live” söndagen den 27 december. Tävlingen visas då kl. 14:30 på FacebookYoutube och Twitch.tv.

Men det blir snart mer TIMBERSPORTS action och tävling i världsklass. Den 2 januari kl. 14:30 sänds Virtual European Hot Saw Challenge via samma kanaler för att ge TIMBERSPORTS-säsongen 2021 en knivskarp start.



Källa: STIHL TIMBERSPORTS