Ferry Svan fortfarande Nordisk mästare – och kvalificerad till VM

2021-08-31

Pristagarna i STIHL TIMBERSPORTS Nordiska Mästerskapen 2021, från vänster till höger: Calle Svadling (2:a plats), Ferry Svan (1:a plats), Emil Hansson (3:e plats).
Bild: STIHL TIMBERSPORTS

Nordiska Mästerskapen 2021 bjöd på flera rekord, såväl personbästa som nordiska och världsrekord togs i de olika tävlingsklasserna i STIHL TIMBERSPORTS®. Vinnare i PRO-klassen blev svensken Ferry Svan, som därmed kan titulera sig nordisk mästare för andra gången i rad. Efter dagens vinst är Ferry just nu rankad etta i Europa och har därmed säkrat en plats till VM.

Efter två års lång väntan avgjordes de Nordiska Mästerskapen i STIHL TIMBERSPORTS® under lördagen. Den nordiska eliten i extremsporten gjorde upp i kampen om den åtråvärda mästartiteln som även kan ge en plats till Individuella VM i oktober.

Vinnare i PRO-klassen och nordisk mästare för andra gången i rad blev Ferry Svan som också satte nytt nordiskt rekord i Single Buck med tiden 11,73 sekunder.

– Det är en riktigt härlig känsla att vinna Nordiska Mästerskapen igen. Jag är såklart väldigt glad och ska nu låta det sjunka in lite mer. Nordiska Mästerskapen är en viktig tävling och ett delmål på vägen till VM, sa Ferry Svan efter segern.

I och med vinsten i det Nordiska Mästerskapet är Ferry Svan just nu rankad etta i Europa. Därmed är han en av de tolv främsta atleterna i världen och har säkrat en plats i Individuella VM som arrangeras i München den 2 oktober i år. Under VM 2019 tog Ferry Svan sjunde plats.

– Inför VM kommer jag att fortsätta träna väldigt hårt och slipa på detaljerna som inte satt helt idag. Självklart siktar jag på vinst även där, säger Ferry Svan.

Norske Ole Magnus Syljuberget slog nytt världsrekord i grenen Stock Saw med 8,51 sekunder och gjorde personbästa i ytterligare två grenar. Ole Magnus slutade på femte plats och tog i och med dagens tävling även titeln norsk mästare 2021.

Intermediate och Rookie
Bästa Rookie blev Edvin Karlsson som gjorde sitt andra Nordiska Mästerskap.

– Sist blev jag 6:a men det kändes bra inför dagens tävling så jag var hoppfull om en högre placering denna gång. Man vet aldrig hur det ska gå men nu känns jättebra och skönt att få bekräftelse på att träningen har gett resultat, säger Edvin Karlsson.

Första plats i Intermediate-klassen gick till Viktor Clarmo som efter ett uppehåll nu är tillbaka i tävlingssammanhang igen.

– Det känns kanon att vara tillbaka och tävla igen. Jag älskar den här sporten och är nöjd med dagens prestationer. När jag kommer hem ska jag fortsätta träningen och kommer att lägga lite extra fokus på såggrenarna för att slipa på mina tider även där, säger Viktor Clarmo.

Resultat STIHL TIMBERSPORTS® Nordiska Mästerskapen 2021 (PRO-klassen)