Lösningar för mätning och övervakning i sågverket


2023-05-17

Bild:OEM Automatic AB

Vi har komponenter som kan hjälpa till att effektivisera maskinerna i sågverket. Automatiserade lösningar är vår specialitet och vi finns här för dig och är alltid nära till hands för rådgivning och stöttning. Produkterna i våra lösningar kan exempelvis kopplas till styrsystem eller larmsystem för att hindra driftstopp eller varna operatörer om det sker något avvikande i produktionen.

Detektering, mätning och sortering

Fotoceller används för att beröringsfritt detektera olika objekt med LED- eller laserljus. Finns med flera olika tekniker, sändare/mottagare och mot reflektor där man bryter strålen eller direktavkännande där man känner direkt mot objektet.

Automatisk mätning

Med ljusridåer blir det möjligt att övervaka en process via flera osynliga, infraröda ljusstrålar. Ljusridåerna arbetar enligt principen om utvärdering av varje enskild stråle som detekteras av den externa styrenheten. Därigenom kan komplexa mätuppgifter utföras och kontrollenheten aktiverar motsvarande utgångar samt digital dataöverföring. På så sätt får du ett exakt mått på höjd, längd eller bredd.

Mät avstånd

Med avståndsmätande laser blir det möjligt med precisionsmätning ner till hundradels millimeter eller upp till riktigt långa avstånd på 500 m med millimeterprecision. Med laser kan du göra avståndsmätning och fastställande av positioner. Det blir även möjligt att mäta längd, tjocklek och diametermätning samt positionsövervakning av rörliga objekt.

Färgokänslig detektering

Trä har naturligt flera olika nyanser, från väldigt ljust till mattsvart, vilket kan försvåra detektering. Tillsammans med damm i luften är det ännu viktigare att välja rätt typ av sensor i ett sågverk. Krävs detektering som är färgokänslig och dammtålig rekommenderar vi därför ultraljud. Då sker en beröringsfri detektering med ljudvågor vilket ofta är perfekt vid träbearbetning. Detta är dessutom ett bra alternativ vid stora temperaturförändringar då de klarar temperaturer mellan -20 °C och +70 °C.

Mät vinkel, hastighet, längd och rörelse

Vinkelgivare och pulsgivare används för att mäta vinkel, hastighet, längd och rörelse. För de tuffaste miljöerna finns även beröringsfria vinkelgivare som är okänsliga mot olja, vatten och spån.

Övervakning och styrning – på distans

Det finns många möjligheter att underlätta för en operatör att övervaka ett arbetsflöde. Om våra sensorer exempelvis kopplas upp i en IIOT-lösning skapas en möjlighet till kommunikation, fjärrövervakning och integration. Du kan hålla dig ständigt uppdaterad och uppkopplad med möjlighet att arbeta på distans. Det innebär att operatören kan arbeta mer effektivt på distans, men även en förbättrad säkerhet för personal som kan flyttas bort från riskfyllda arbetsplatser.


Källa: OEM Automatic AB

Tipsa en vän Skriv ut

Mest lästaTole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson360 grader skog


Industrinät

Skogshubben

Interagro Side
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se