Nya kartor visar: här är risken för granbarkborre störst


2022-05-05

Riskkarta som skogsägare kan ta fram i Mina sidor. Ju mörkare röd färg, desto högre risk för granbarkborreangrepp (bilden är en illustration).
Bild: Skogsstyrelsen
Riskkarta som skogsägare kan ta fram i Mina sidor. Ju mörkare röd färg, desto högre risk för granbarkborreangrepp (bilden är en illustration).

Med hjälp av digitala riskkartor kan skogsägare se var risken är som störst för angrepp av granbarkborren. Snart vaknar skadeinsekten ur sin vintervila och Skogsstyrelsen uppmanar därför skogsägare att ta hjälp av de uppdaterade och mer träffsäkra kartorna i sin mobil eller dator.

Även kommande vår och sommar kommer många skogsägare i framför allt Götaland och Svealand att drabbas av stora skogsskador och ekonomiska förluster på grund av granbarkborren som kan döda stora friska granar.

Skogsstyrelsens riskkartor omfattar Götaland och Svealand förutom Gotland, men också länen Gävleborg och Västernorrland. Kartorna visar var olika riskfaktorer för granbarkborre sammanfaller och blir ett viktigt verktyg i kampen mot granbarkborren. Kartorna bygger på analyser från olika geografiska data och satellitbilder som bearbetats bland annat med hjälp av artificiell intelligens. (Nedan finns länk till kartorna!)


Stora områden berörs
Över lag visar kartorna att det finns stora områden i såväl Götaland som Svealand som riskerar nya angrepp i sommar. Det som bidrar till en hög riskklassning är bland annat mycket gran, närhet till hyggen, torr mark och tidigare angrepp.

– Som skogsägare kan man lätt känna sig maktlös, men kartorna hjälper skogsägaren att styra stegen i rätt riktning så att angreppen blir lättare att hitta när granbarkborrarna svärmar. Med förberedelser och tålamod går det att rädda värden i sin skog, säger Patrik Karlsson, projektledare på Skogsstyrelsen.

I den nya versionen av kartverktyget har underlaget blivit ännu mer träffsäkert och visar med bättre precision vilka områden som har hög eller mycket hög risk för angrepp. Det har också gjort att arealerna med stor risk har ökat.


Digital granbarkborreskola för skogsägare
Ytterligare ett sätt för skogsägare att förbereda sig inför svärmningen är att gå den nya Granbarkborreskolan som Skogsstyrelsen och projektet Stoppa borrarna tagit fram. Det är en digital utbildning där skogsägaren får kunskap om hur angreppen upptäcks, hur granbarkborrarna kan bekämpas, och hur skogen kan skötas för att förebygga framtida angrepp. Skogsstyrelsen uppmanar även skogsägarna att följa svärmningsövervakningen på Skogsstyrelsens webbplats för att se när risken för angrepp är som störst.

När värmen nått över 18 plusgrader börjar granbarkborrarna att svärma och letar då efter lämpliga granar att föröka sig i. Som skogsägare är det viktigt att hitta de nya angreppen i tid. Ju tidigare träden avverkas och forslas bort från skogen, desto bättre blir bekämpningseffekten och desto mer virkesvärde kan räddas.


Så tar du fram riskkartan i Öppna karttjänster:
Klicka på den här länken och sedan "Skador på skog" i den gröna rutan längst upp till höger. Då får du upp kartverktyget. Klicka på fliken "Skador på skog". Klicka sedan på knappen "Val av karta" och klicka i kartan för Granbarkborre riskindex. Kartan går att zooma och du kan dra i reglaget för riskindex i rutan som heter "Granbarkborre riskindex".


Källa: Skogsstyrelsen

Tipsa en vän Skriv ut

Mest lästaTole Verktyg

riga-wood_360x250


Markusson
Industrinät

svenssonmaskin

Skogshubben
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se