Dyrast är bäst - Svenska skogsfastigheter går fortsatt urstarkt


2023-05-03

Svefa Skogsfastighetsindex
Bild:Svefa
Svefa Skogsfastighetsindex

En färsk rapport och analys från Svefa, Sveriges ledande, oberoende fastighetsrådgivare visar att marknaden för svenska skogsfastigheter är rekordstark. Rapporten, Svensk Fastighetsmarknad Fokus Skog, utges årligen och är den mest omfattande sammanställningen över den svenska skogsfastighetsmarknaden. 2022 fortsatte priserna på skogsmark att stiga över hela landet. Den största ökningen står Stockholms län för med en genomsnittlig uppgång på 20,6 procent medan landet som helhet ökade 12 procent.

Även om skogsfastighetsmarknaden fortfarande går starkt så minskade transaktionsvolymen med -1 procent för riket som helhet. Volymförändringen ser emellertid olika ut för olika landsdelar. I södra Sverige visar transaktionsvolymen samma nivå som föregående år, med en ökning om endast 0,4 procent. I mellersta Sverige har transaktionsvolymen minskat med 11 procent och därmed minskat från föregående års rekordnivå. I norra Sverige noteras en ökning i transaktionsvolym om 9 procent, vilket dock är en modest ökning jämfört med föregående års uppgång på 45 procent. I jämförelse med andra länder i Europa halkar dock Sverige efter.

”Den genomsnittliga prisutvecklingen för skogsfastigheter i riket visar en uppgång om 12 procent under 2022. Högst har prisuppgången varit i Stockholms län med 20,6 procent följt av Skåne och Jönköpings län 19,0 procent respektive 17,2 procent.” säger Paul Nord, affärsområdeschef Svefa Skog och Lantbruk.

”Vår prisstatistik och Svefa Skogsfastighetsindex visar tydligt skillnaden i prisutveckling för normala fastigheter i jämförelse med de mest eftertraktade. De skogsfastigheter som var mest attraktiva och dyra 2013 är även de som haft den högsta prisutvecklingen. Slutsatsen för skogsfastigheter är att man ska investera i det som är dyrt, kvalitet har över tid bättre utveckling”, avslutar Paul Nord.


Källa: Svefa 

 


Tipsa en vän Skriv ut

Mest lästaTole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson360 grader skog


Industrinät

Skogshubben

Interagro Side
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se