Metsä Groups och CollectiveCrunchs tillämpning för identifikation av insektsskador har tagits i bruk


2023-06-20

Bild:Metsä Groups

Årets utlysning från Lantmännens Forskningsstiftelse öppnas idag, tisdagen 20 juni. Stiftelsen välkomnar projektansökningar från forskare inom de prioriterade områdena Lantbruk och maskiner, Livsmedel och hälsa samt Bioenergi och gröna material.

Tillämpningen har öppnats för de skogsexperter som har hand om ägarmedlemmarnas virkeshandel och skogstjänster. Skogsexperterna kan nu fördjupa sig i tillämpningen och utnyttja den i sin rådgivning till ägarmedlemmarna. Tillämpningen öppnas också för ägarmedlemmarna i Metsäverkko så snabbt som möjligt, sannolikt redan i augusti 2023. Tillämpningen visas som en ny kartnivå i Metsäverkko.


Till en början kommer den nya kartnivån att omfatta de områden i Finland som har varit mest utsatta för barkborreangrepp. Täckningen utvidgas småningom till andra områden i Finland. Den nya kartnivån kan i framtiden utnyttjas för identifiering av skog som lider av stormskador eller torka, övertäthet eller andra skaderisker.


”Vårt mål är att vara föregångare inom elektroniska skogstjänster. Vår nyaste tillämpning är ett utmärkt verktyg för bevarande av skogarnas livskraft. Kartmaterialet som visar olika skador på beståndet, så som insektsskador som förorsakats av barkborrar, uppdateras framledes flera gånger per sommar. Tillämpningen upptäcker skadorna redan innan de är synliga för människoögat. Utgående från detta kan man undvika omfattande skador. I framtiden kan vi använda tillämpningen till exempel för att identifiera stormskadornas omfattning och vi ser snabbt de värst drabbade områdena, vilket till exempel tryggar att drivningskapaciteten styrs till de värst drabbade objekten”, berättar digitaliseringsdirektör från Metsä Groups virkesanskaffning och skogstjänster Olli Leino.


”Vår lösning är ett utmärkt exempel på resultatet av samarbete mellan det bästa bransch- och teknologikunnandet. Det har varit en glädje att få delta i utvecklingen av denna flerdimensionella lösning, som ger skogssektorn en bredare förståelse av skogarnas hälsa och samtidigt bevarande av mångfald och ekologisk balans” konstaterar CollectiveCrunchs verkställande direktör Jarkko Lipponen.


Metsäverkko är Metsä Groups webbtjänst för skogsägare, med vars hjälp skogsägarna kan sköta sin skogsegendom. En del av Metsäverkkos tjänster, så som kartmaterialet som visar insekts- och stormskador är endast tillgängliga för Metsä Groups ägarmedlemmar. Ägarmedlemmarna informeras, då det kommer nya funktioner till Metsäverkko i deras bruk.


Källa: Metsä Groups


Tipsa en vän Skriv ut

Mest lästa
Tole Verktyg

Markusson360 grader skog


Industrinät

svenssonmaskin

Skogshubben

Interagro Side
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se