MSB stärker EU:s beredskap för skogsbränder med två flygplan


2023-05-30

Bild:MSB

Nu är det klart att ytterligare två svenska skopande flygplan ställs till förfogande för brandbekämpning inom EU genom rescEU. Det betyder att Sverige nu har fyra skopande flygplan som kan bistå vid insatser både nationellt och internationellt.

RescEU är ett extra skyddsnät inom EU:s civilskyddsmekanism som kan användas vid olika kriser när de nationella resurserna inte räcker till.

– Vi är mycket glada över att ytterligare två skopande flygplan blir en del av rescEU, en del av EU:s civilskyddsmekanism. Styrkan i EU-samarbetet är att vi kan använda våra samlade resurser på ett effektivt sätt. Sverige är en del av EU:s beredskap, på samma sätt som EU är en del av Sveriges, säger Robert Wallén, chef för den operativa avdelningen på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

De två flygplanen kompletterar de två som redan är resurser inom rescEU. Alla fyra flygplanen kan fortfarande användas nationellt när de inte behövs på EU-uppdrag.

– När flygplan genomför insatser utomlands har vi möjlighet att kompensera den nationella beredskapen genom att öka antalet helikoptrar i beredskap. Det gör att vår egen beredskap för brandbekämpning kan bibehållas. Enligt nuvarande avtal har vi tillgång minst tio helikoptrar, säger Nils Vaernholt, chef på enheten för nationella insatser och civilskydd på MSB.

Sverige har varit en del av rescEU sedan 2019. Första gången som flygplanen aktiverades internationellt var 2021 vid släckningen av de stora skogsbränderna som härjade i Grekland under sommaren. Under sommaren 2022 stöttade Sverige både Frankrike och Tjeckien med skopande flygplan vid storskaliga bränder. Inför 2023 förstärks den samlade EU-beredskapen med ett flertal nya resurser, bland annat fler flygplan och prepositionerad markpersonal i riskområden.


Källa: MSB


Tipsa en vän Skriv ut

Mest lästa
Tole Verktyg

Markusson360 grader skog


Industrinät

svenssonmaskin

Skogshubben

Interagro Side
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se