Nu startar brandflygningar i Skåne för att upptäcka skogsbränder


2021-06-11

Bild från en brand i nordöstra Skåne 2019 som övervakades av Frivilliga flygkåren.
Bild: Frivilliga flygkåren
Bild från en brand i nordöstra Skåne 2019 som övervakades av Frivilliga flygkåren.

Torka och värme höjer risken för bränder i skog och mark. Därför aktiverar Länsstyrelsen Skåne idag brandflygningar som utförs enligt schema av skånska flygklubbar anslutna till Frivilliga Flygklubben.

– Skogsbrandsbevakning med flyg görs för att så tidigt som möjligt upptäcka bränder i skog och mark innan bränderna hunnit växa sig stora. Förra året upptäckte vi två bränder tack vare planen, säger Carl Axel Stenberg, brandingenjör på Länsstyrelsen Skåne.

Om man upptäcker en skogsbrand i tid, innan den hinner sprida sig, minskar risken för att branden blir en samhällsstörning. Flygplanen kan även guida räddningstjänstpersonal på marken, så att de hittar till skogsbranden. Det gör att branden kan släckas tidigare vilket inte bara räddar egendom, utan även minskar kostnaden för stora räddningsinsatser.

– I Skåne har vi en förutbestämd flygslinga för bevakning och man spanar runt hela horisonten efter rök eller brand från kl. 14.00 till cirka kl. 16.00 varje dag som flygövervakning beställts, säger Carl Axel Stenberg.

Länsstyrelsen beslutar enligt MSB:s riktlinjer om brandbevakning med flyg ska bedrivas i länet. Därefter beslutar Länsstyrelsen om omfattningen av bevakningen. För finansieringen får Länsstyrelserna medel från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Med anledning av den stora risken för gräs- och skogsbränder i skog och mark, har flera av kommunerna i norra Skåne redan beslutat om förbud mot eldning utomhus. Beroende på väder och vind kan fler kommuner följa efter.

– Det är kommunerna i första hand som ska bestämma om det ska vara förbjudet att elda och i vilken omfattning. Genom samverkan rådgör räddningstjänsterna tillsammans med Länsstyrelsen Skåne om ett eldningsförbud ska införas. Men kommunerna väljer själv vad ett eldningsförbud innebär i praktiken, säger Carl-Axel Stenberg.

Länsstyrelsen Skånes tjänsteperson i beredskap rapporterar in till MSB vart det råder eldningsförbud i länet. Därefter läggs det ut på en karta på krisinformation.se så att allmänheten enkelt kan se vad som gäller.

– Alla personer har ett ansvar om man startar en eld. Vårt råd är att alltid ha vatten i beredskap samt att se till att inget närliggande kan ta fyr,


Fakta
Under 2020 upptäckte flygen för skogsbrandsbevakning i Sverige 94 bränder i skog och mark. Totalt arbetade dessa flygplan 5 151 timmar i luften. Det kan jämföras med 2019, då upptäckte resursen 91 bränder och sammanlagd flygtid var då 3 752 timmar.Källa: Länsstyrelsen Skåne


Skriv ut

Mest lästaDasaUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se