Södras satsningar på biodrivmedel går in i ny fas


2023-11-03


Södra har i överenskommelse med Statkraft beslutat att sälja sitt ägarinnehav i Silva Green Fuel.  Bioraffinaderier är en viktig del av Södras strategi och ambitionen är att verkställa en framtida kommersialisering i Götaland.

Silva Green Fuel grundades 2015 av Södra (49%) och Statkraft (51%) med målet att utveckla en metod för att producera bioolja. På Silvas demoanläggning i Tofte i Norge har man lyckats framställa bioolja från skogliga biprodukter och därmed bidragit till ett viktigt steg mot framtidens biodrivmedel. När teknikutvecklingen nu går in i en ny fas är Södras affärsmässiga bedömning att andra partners behöver kliva in.

-Södra är experter på skog och industriella processer för att utvinna hållbara produkter ur skogsråvaran. Genom samarbetet kring Silva har vi lyckats hitta ett sätt att omvandla skogliga biprodukter till bioolja, vilket är en viktig framgång. Södra har stor tilltro till tekniken och i linje med vår strategi ser vi goda möjligheter att verkställa en framtida kommersialisering i Götaland, säger Catrin Gustavsson, affärsområdeschef Södra Innovation. 

2015 sålde Södra industritomten vid sitt tidigare massabruk i Tofte till Statkraft. Överenskommelsen innebär att Södra nu även säljer sin ägarandel i Silva Green Fuel om 49 procent till Statkraft som därmed driver bolaget vidare.

Energi och kemikalier är ett utpekat tillväxtområde för Södra, en prioritering som kvarstår när ägarinnehavet i Silva är avyttrat. Södra ser stor potential i tekniker som uppgraderar skogliga biprodukter så som bark, grenar och toppar. En av prioriteringarna framåt är att kunna verkställa en framtida kommersialisering av bioraffinaderi i anslutning till befintlig industristruktur i Götaland.


Källa: Södra 


Tipsa en vän Skriv ut

Mest lästaTole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson360 grader skog


Industrinät

Skogshubben

Interagro Side
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se