SLU satsar på framtidens hållbara skogsskötsel


2023-06-19

<span>Göran Ericsson, dekan vid fakulteten för skogsvetenskap, SLU. </span>
Bild:Susanna Bergström
Göran Ericsson, dekan vid fakulteten för skogsvetenskap, SLU. 

Samhällets förväntningar och klimatdrivna förändringar har satt nytt fokus och intresse på en variation i hur Sveriges skogar sköts. Nu presenterar SLU en ny satsning på att bygga en världsledande forskningsmiljö inom ämnet skogsskötsel och tillsätter fem nya professorer.

Satsningen innehåller totalt fem nya professorstjänster; fyra nya professorer som ska utveckla ämnet hållbar skogsskötsel vid fakulteten för skogsvetenskap och en ytterligare, femte tjänst inom skoglig inventering och sampling. Rekryteringarna till positionerna sker samtidigt, då tanken är att de gemensamt ska utveckla universitetets position inom ämnesområdet.

– De senaste årens utveckling har tydligt visat att samhället ställer nya krav på hur vi använder och sköter våra skogar. Dessutom märker vi redan nu av klimatdrivna förändringar och ett ökat intresse av nya system för skogsskötsel. Sverige behöver utforska vilka sätt vi bäst tar hand om vår viktiga resurs för olika behov, säger Göran Ericsson, dekan vid fakulteten för skogsvetenskap, SLU.

Den femte professuren ska tillsättas inom skoglig inventering och sampling. Det sker en snabb teknikutveckling inom skogliga inventeringar vilket ger mycket data på skogsområdet. Det ger stöd för hur skogen kan skötas för att nå önskade mål och framtidens behov inom hållbar skogsskötsel.

– I den unika infrastruktur för skogsforskning som finns vid SLU med våra försöksparker, de långliggande försöken som bedrivs och SLU Riksskogstaxeringen, ges oöverträffade förutsättningar för oss att fortsatt utveckla vår position som världsledande inom skoglig forskning och utbildning. Med den här satsningen tillförs dessutom ny kompetens med nya perspektiv och nya fördjupade kunskaper, avslutar Göran Ericsson.

En av de fem professorstjänsterna kommer inledningsvis att vara finansierad av Stiftelsen Skogssällskapet. Efter fem år finansieras professuren av den ordinarie verksamheten vid SLU.


Källa: SLU


Tipsa en vn Skriv ut

Mest lästaTole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson
Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se