Torkan 2018 fortsätter påverka ny skog – färre planteringar godkända


2022-11-20

Nyplanterad tall.
Bild: Michael Ekstrand
Nyplanterad tall.

På 16 procent av den areal som avverkats i Sverige har inte skogsägaren fått upp ny skog på det sätt som lagen kräver. Det visar Skogsstyrelsens senaste inventering av föryngringar i skogen. Därmed fortsätter nedgången och siffran är den sämsta på 8 år. En trolig orsak är torkan 2018.

Eftersom skogsvårdslagen kräver att skogsägare får upp ny skog som klarar kraven, följer Skogsstyrelsen upp med inventeringar varje år. Det handlar bland annat om mängden nya träd och hur tätt de står.

Skogsstyrelsens uppföljningar har visat på en positiv trend i två decennier men vid förra årets inventering minskade andelen godkända föryngringar. Minskningen var fem procentenheter och den fortsätter alltså i årets statistik som bygger på treårsmedelvärden. I år minskar andelen godkända föryngringar med ytterligare två procentenheter.


Kommer fortsätta påverka
– Efter en lång period med stadiga resultat kan vi nu se ett par år med nedgång. En trolig orsak till försämringarna är torkan och värmen 2018 som hade stor påverkan på nyplanterade och unga plantor. Därför talar mycket för att vi kommande år skulle kunna se en fortsatt påverkan på resultaten, säger Magnus Martinsson som är Skogsstyrelsens inventeringsledare för återväxtuppföljningen.


Mest godkänt i Götaland
Högst andel godkänd föryngringsareal har Götaland med 87 procent godkänd areal, följt av Norra Norrland med 86 procent och Södra Norrland med 84 procent godkänd areal. Lägst godkänd andel har Svealand med 81 procent godkänd areal.

Plantering är den absolut vanligaste föryngringsmetoden i Sverige. Från att ha legat kring 60 procent under början av 2000-talet har planteringsandelen ökat till 87 procent i årets skattning. Andelen naturlig föryngring har gått i motsatt riktning och är nu nere på rekordlåga 8 procent av föryngringsarealen.


Källa: Skogsstyrelsen

Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se