Två skopande flygplan skickas från Sverige till skogsbränder i Tjeckien


2022-08-02

Skopande flygplan, en förstärkningsresurs som används vid skogsbrandsbekämpning.
Bild: MSB
Skopande flygplan, en förstärkningsresurs som används vid skogsbrandsbekämpning.

Tjeckien är ett av de EU-länder som i år drabbats av allvarliga skogsbränder. De har under förra veckan begärt hjälp via EU:s civilskyddssamarbete och resurser från olika länder har bidragit i arbetet.

Sent under torsdagskvällen den 28 juli bad EU Sverige att skicka de två skopande flygplan som står i beredskap inom rescEU till det drabbade området i Tjeckien. MSB tog emot denna begäran och har under natten planerat för och startat upp en insats som nu genomförs. De två flygplanen med besättning har redan tidigt på fredagsmorgonen lämnat Sverige för att påbörja släckningsarbete i Tjeckien så snart som möjligt.


EU-gemensamma resurser ger ett extra skyddsnät
– En styrka i EU-samarbetet är att vi använder våra samlade resurser och kompetenser på ett effektivt sätt, att vi samarbetar och hjälper varandra, , säger Roger Gustafsson, projektledare på MSB:s operativa avdelning. Förra året stöttade vi på motsvarande sätt Grekland med skopande flygplan. 2018 var det i stället Sverige som fick ta emot stöd från ett flertal länder via EU-samarbetet. Inget land kan helt på egen hand klara stora skogsbränder, det gäller kanske särskilt länder som inte drabbas ofta av stora skogsbränder. Just nu är brandriskerna mycket högre i syd- och centraleuropa än i vår norra del.


Säkerställd god beredskap i Sverige
Beredskapen att hantera skogsbränder i Sverige har i första hand kommunal räddningstjänst. De kan vid behov begära ytterligare stöd från MSB, bl.a. genom de kvarvarande flygande resurserna. För tillfället har vi två skopande flygplan och sex helikoptrar i hög beredskap för att hantera skogsbränder i Sverige. Vid behov kan vi ställa ytterligare helikoptrar i hög beredskap.

– När vi får en uppmaning från EU att skicka stöd i form av resurser så vill vi säkra upp att vi fortsatt har en god beredskap att hantera de risker vi har i Sverige. Bland annat därför förstärkte vi idag på morgonen beredskapen med ytterligare två helikoptrar, säger projektledaren Roger Gustafsson.


Källa: MSB

Skriv ut


Mest lästaTole VerktygUnica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se