Utbildning krävs för att bekämpa rotröta i skogen


2022-01-10

Genrebild, skogsavverkning.
Bild: Magnus Sandström
Genrebild, skogsavverkning.

Rotröta hos tall och gran är en ekonomiskt kännbar skada i svensk skog. Stubbytor bör behandlas för att hindra rötan från att få fäste. Från den 1 maj 2022 måste de som behandlar stubbar med växtskyddsmedel mot rotröta ha ett användningstillstånd. Jordbruksverket har nu tagit fram en e-utbildning som ger en kunskapsgrund för det tillstånd som krävs.

Anledningen till det nya utbildningskravet är att Kemikalieinspektionen har placerat de växtskyddsmedel som används mot rotröta i behörighetsklass 2L. Det innebär att den som använder dessa medel måste gå en behörighetsutbildning och klara ett kunskapstest. Syftet med kravet är att användningen ska bli så hållbar som möjligt, både för den som använder medlet och för miljön.

Jordbruksverket erbjuder därför en e-utbildning för behandling av stubbar mot rotröta. Utbildningen tar ungefär tre timmar att utföra, går att göra vid valfri tidpunkt och kostar 200 kronor.

Den som redan har behörighet för användning av växtskyddsmedel utomhus behöver inte gå utbildningen för behandling av stubbar mot rotröta.


Källa: Jordbruksverket

Tipsa en vn Skriv ut





Mest lästa











Tole Verktyg

Baxi

Bamseprodukter

bamseprodukter-skyddaklader

Markusson








Industrinät

Skogshubben

Interagro Side

mekwood

Tatec

bengtssons
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se