Varnar för fler strömavbrott på grund av granbarkborren


2022-11-07

Telge Nät ser en ökning av strömavbrott som orsakats av granbarkborren. Insekten angriper träden som stressas, försvagas och dör. Därför uppmanar nätbolaget allmänheten, mark- och skogsägare att vara extra uppmärksamma på försvagade träd som står utmed elledningar och ledningsgator.

Risken är att fler försvagade träd faller över elledningarna, vilket i sin tur kan leda till strömavbrott.

– Inför kommande vinter med blötsnö och kraftiga vindar är risken för strömavbrott större på grund av de försvagade träden. Det är en trend som ökar kraftigt snarare än minskar, säger Peter Bendz, avdelningschef elnät på Telge Nät.

Det förändrade klimatet med varmt och torrt väder gynnar granbarkborren och tillväxten blir kraftig. Efter den rekordvarma sommaren 2018 ökade granbarkborren markant och har blivit ett känt problem i hela Sverige.

– Ju fler angripna träd, desto större risk för oplanerade strömavbrott. Vi märker att redan vid lägre vindstyrkor får vi träd som faller, så var det inte för ett par år sedan, säger Peter Bendz.

Vid trädfällning är det viktigt att arbetet utförs på ett säkert sätt. Vid behov hjälper Telge Nät till att bevaka arbetet med trädfällningen. Detta görs kostnadsfritt.


Källa: Telge energi

Tipsa en vän     Skriv ut


Mest lästa

DasaTole Verktyg

riga-wood_360x250
Industrinät
Unica Media AB
Org.nr 556961-2624
Unica Media AB
Hammarby Fabriksväg 23
120 30 Stockholm
Kontakt
info(at)unicamedia.se
Annonsering
annons(at)unicamedia.se