Kommer framtidens livsmedelsförpackningar från finska skogar?


2021-06-18

Bild: Jospak

Att ersätta plast är en global nödvändighet och alternativa lösningar är mycket eftertraktade, särskilt i den engångsorienterade livsmedelsindustrin. Resultatet är en ständigt växande efterfrågan på biobaserade förpackningslösningar. Finland, ett land med tusentals skogar och ett av de mest innovativa länderna i världen, erbjuder unika träbaserade innovationer som ersätter traditionell plastförpackning.

Nästan 300 miljoner ton plastavfall produceras globalt varje år. Under 2018 genererades 174 kg förpackningsavfall per invånare bara inom EU. Europeiska kommissionen har satt återvinning av förpackningar som en av sina högsta prioriteringar och de första kraven i SUP-direktivet (engångsplast), godkänt redan 2019, och bör träda i kraft redan i juli 2021.

Hela 75 procent av Finlands yta är täckt av skog och skogsbruket och träbaserade industrier är djupt rotade i det finska samhället. Mångåriga traditioner för att hitta innovativa sätt att använda material från träindustrin, såsom fibrer och massa, har skapat ett gyllene tillfälle för Finland att erbjuda biobaserade lösningar. 

– En konkurrensfördel jämfört med andra länder är vår välbevarade skog som möter all internationell märkning och standard. Eftersom råvaran också raffineras här är förpackningsinnovationerna redan klara att implementeras och fullt applicerbara på existerande maskinparker I industrin. Vi är kända för vår höga kvalitet och det breda spektret av produkter som kan möta olika behov I industrin. Vi har ett utomordentligt know-how när det kommer till virke och som vi brukar säga – om det kan tillverkas av olja så kan det tillverkas av trä!, säger Marika Ollaranta, ansvarig för ”Bio and Circular Finland program” på Business Finland som verkar för innovationsfinansiering, tjänster för internationalisering samt främjar turism och investeringar i Finland.


Träåldern för livsmedelsförpackningar
Finland är på väg att bli ett av de första länderna som har en helt transparent, säker och ansvarsfull livsmedelsproduktionskedja. Industrin strävar efter koldioxidneutralitet och har som mål att minska utsläppen av växthusgaser med 75 procent fram till 2035. En stor del av de förpackningslösningar som används av livsmedelsindustrin är redan träbaserade, vilket gör dem förnybara och återvinningsbara.

Finska experter som möter livsmedelsindustrins behov med biobaserade produkter inkluderar Woodly, Kotkamills, Pyroll Packaging, Sulapac, Jospak och Fazer.

Woodly är ett teknikutvecklingsföretag som producerar en ny typ av träcellulosa-baserat, transparent plastliknande material, kallat Woodly. Det är kolneutralt och dess råmaterial kommer från certifierade skogar. Materialet är utformat för att återvinnas i plaståtervinningsströmmen efter användning. Det kan också brännas vid behov. Woodly-produkter finns i flera olika materialkvaliteter, vilket gör det lämpligt för olika plastbearbetningsmetoder och slutprodukter. 

Företaget tillkännagav nyligen ett partnerskap med den finska köttproducenten HKScan. Detta partnerskap är det första i köttkategorin i Finland och de kommer att använda Woodly-material i förpackningen för sina utvalda grillkorvar sommaren 2021. 

– Det som särskiljer Woodly från andra är att det inte försöker ersätta plast utan snarare producerar det från förnybara råvaror. Istället för att överge hela begreppet ”plast”, närmade vi oss problemet från en annan vinkel och ersatte de råvaror som det traditionellt har tillverkats av. Woodly-sädet är också extremt mångsidigt, vilket gör det attraktivt för stora kunder, säger Jaakko Kaminen, VD för Woodly.

Kotkamills är en finsk trä-, pappers- och kartongtillverkare som utforskar och utvecklar nya, fiberbaserade hållbara förpackningslösningar. Kotkamills sågverk grundades 1872 och är det äldsta som fortfarande finns i Finland. Företaget säkerställer att ingen del av virket går till spillo genom att använda sågverkets spillprodukter som träflis och sågspån som blir till råmaterial från företagets andra produkter, dvs papp och mättat baskraftpapper.

Kotkamills ISLA-spärrbrädor kan förändra koppmarknadens spelplan för engångsbruk. Till skillnad från de vanliga kopparna som innehåller polyetenplast, är de unika vattenbaserade dispersionsbelagda barriärbrädorna helt återvinningsbara, biologiskt nedbrytbara, industriellt komposterbara – såväl som plastfria. Eftersom det inte finns något polyetenfoder kan produkter tillverkade av ISLA-spärrplåt enkelt återvinnas tillsammans med normalt papper och pappersavfall.

– Vår produktkategori består av livsmedelssäkra konsumentskivor, högkvalitativt mättande kraftpapper och ekologiska träprodukter. För närvarande är vi den enda industriproducenten av plastfria belagda förpackningskort för livsmedelsindustrin och potentialen är enorm, säger Markku Hämäläinen, VD för Kotkamills. 

Pyroll Packaging är en av de största tillverkarna i Norden av återvinningsbara förpackningar. Deras PyrollGreen-produktfamilj erbjuder hållbara och återvinningsbara förpackningsalternativ gjorda av biobaserade fibrer för bageri och mejeriprodukter, godis och konfektyr, bearbetat kött och snabbmat.

– Vi gör smarta och hållbara förpackningslösningar. Vår expertis ligger i övergripande kunskap och förmåga att kombinera olika material och hitta nya lösningar för att skapa bästa möjliga produkt för kunden, säger Tapani Holappa, försäljningschef för Pyroll Packaging.

Genom att till exempel kombinera deras FormPap-lösning med fiberbaserade lockmaterial minskar mängden plast som behövs i ett paket avsevärt. Speciellt i Centraleuropa där singel-förpackade livsmedel är populära, som kallskuret och ost, erbjuder denna typ av kombination ett mer miljövänligt alternativ.

Sulapac, grundat 2016, erbjuder ett hållbart materialalternativ för konventionell plast. Den är gjord av träflis och är ett ansvarsfullt framställt växtbaserat bindemedel. Det kan därför brytas ned utan att lämna permanent mikroplast efter sig. Sulapac är perfekt för olika applikationer, från snabba konsumtionsvaror till lyxförpackningar. Det är GMO-fritt och livsmedelskontakt-godkänt enligt EU-standarder. Företaget har rankats som ett av de 100 hetaste nystartade företagen i Europa av Wired UK 2018 och 2019. Nyligen tillkännagav de en ny banbrytande innovation, en biobaserad barriär som är lämplig för vattenbaserad kosmetika. Detta har aldrig gjorts förut.

– Växlingen från konventionell plast har gjorts så enkel som möjligt. Vårt drop-in-lösningsmaterial kan massproduceras med befintliga plastmaskiner. Detta gör vår vackra, funktionella och hållbara Sulapac till ett tilltalande alternativ för olika plastprodukter, säger Suvi Haimi, VD och grundare av Sulapac.

Jospaks flaggskeppsprodukt Jospak-bricka kombinerar de bästa funktionerna hos kartong och plast. Brickan är gjord av förnybar och återvinningsbar kartong och hjälper till att minska mängden plast upp till 85 procent. Produkten är lämplig för en rad applikationer inklusive olika färska och bearbetade livsmedelsprodukter och färdigmat i modifierad atmosfärförpackning. 

– Vårt mål är att bli en ledande pionjär inom cirkulär ekonomi som producent av livsmedelsförpackningsprodukter. Vi har redan kunder i Finland, Norden och Centraleuropa och vi är glada att officiellt kunna starta vår internationella verksamhet i större skala ”, säger Tarja Heikkilä, försäljnings- och marknadschef för Jospak.

Forskning om matförpackningar pågår ständigt. Finlands VTT tekniska forskningscenter testar en termocellfilm av träcellulosa och fettsyror tillsammans med de finska företagen Arla Foods, Paulig och Wipak. Det nya förnybara plastmaterialet kommer att ha samma egenskaper som en traditionell plastfilm och uppfylla livsmedelsindustrins krav, samtidigt som det är återvinningsbart.


Hur är det med havre då?
Fazer
, globalt känt särskilt från konfektyr och choklad, är ledare inom bageriindustrin i Finland. Förutom att fira sitt 130-årsjubileum i år, kom Fazer Bakery nyligen ut med en aldrig tidigare sett förpackningsinnovation – en brödpåse gjord av havreskrov. Den kan härledas till en restprodukt av Fazers egen havremalningsprocess. Av materialet är 25 procent havreskrov och förpackningen kan återvinnas som papp. Innovationen är unik även internationellt och har krävt flera års arbete.

– Den nya brödpåsen kombinerar elementen i Fazers strategi – ansvar, innovation och den experimentella kulturen. Projektet var en del av Fazers hållbara förpackningsprogram, som innebär att minska mängden använt förpackningsmaterial, förbättra återvinningsbarheten hos förpackningar och utveckla helt nya typer av ekologiska förpackningslösningar, av vilka denna brödpåse av havreskrov är ett exempel. Det här är cirkulär ekonomi som bäst, säger Piia Soininen-Tengvall, förpackningsutvecklingschef på Fazer Group.


Källa: Business Finland